Poslanci opět přerušili schvalování zákona ke stavbě Dukovan

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 3. 2021 13:46
Poslanci opět přerušili schvalování zákona ke stavbě Dukovan

Sněmovna opětovně přerušila schvalování zákona ke stavbě nového bloku dukovanské elektrárny. Vynutila si to opozice, která chce uzákonit bezpečnostní záruky výběrového řízení na dodavatele stavby nebo stanovit její maximální cenu. Kvůli vystoupením opozičních poslanců ve středu Sněmovna schvalování nedokončila.

Sněmovna v úvodu schůze hlasy ANO, SPD, KSČM a dvou sociálních demokratů rozhodla ve snaze omezit opoziční obstrukce o tom, že jeden poslanec bude moci k zákonu mluvit nejvýše 20 minut. Vojtěch Filip (KSČM) následně jako předsedající schůze oznámil, že do tohoto limitu bude započítávat i dvouminutové faktické poznámky, což TOP 09 napadla a nechala prověřit.

Legislativní odbor Sněmovny následně ve svém stanovisku uvedl, že faktické poznámky nelze započítávat do limitu omezení řečnické doby, jak oznámil po poledni místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS). Poslanci TOP 09 následně obvinili Filipa z opakovaného svévolného a úmyslného překrucování pravidel jednání Sněmovny. Opoziční poslanci si také stěžovali na to, že vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nijak nereaguje na jejich dotazy k bezpečnosti a ceně stavby. 

 

Právě se děje

Další zprávy