Polsko hlásí deflaci. Pokles cen prohloubilo ruské embargo

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
15. 9. 2014 15:55
Srpnová deflace je nejvyšším snížením spotřebitelských cen za 32 let, kdy se začal meziroční vývoj cen v Polsku sledovat v měsíčních intervalech.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Varšava - Spotřebitelské ceny v Polsku v srpnu klesly nejrychleji za nejméně tři desetiletí. Polský statistický úřad oznámil, že meziročně klesly o 0,3 procenta, hlavně kvůli poklesu cen potravin, oděvů a za dopravu. Pokles cen by tak mohl polskou centrální banku přimět k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Pokles cen byl v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters. Srpnová deflace je nejvyšším snížením spotřebitelských cen za 32 let, kdy se začal meziroční vývoj cen sledovat v měsíčních intervalech, poprvé Polsko meziměsíční deflaci hlásilo minulý měsíc, když se ceny v červenci propadly o 0,2 procenta. Celoročně se naposledy index snížil v roce 1971.

Podle hlavního ekonoma Bank Millennium Grzegorze Maliszewského pokles cen prohloubilo ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie. Embargo bylo zavedeno v srpnu v reakci na sankce západních zemích vůči Rusku kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

"Z hlediska měnové politiky údaj podporuje zastánce snižování (sazeb) a nepochybně (nás) přesvědčuje o nevyhnutelnosti snížení nákladů na peníze již v říjnu," dodal Maliszewski.

Navzdory odporu některých představitelů měnového výboru polská centrální banka náklady na úvěry zřejmě sníží už v říjnu. Banka v září uvedla, že zahájí snižování úroků, pokud nové statistické údaje potvrdí oslabení ekonomické aktivity a inflace zůstane pod limitem 2,5 procenta, který si banka stanovila jako cíl cenové stability.

Ekonomové ale zároveň upozorňují, že ekonomický růst Polska zůstává silný a navíc se zvyšuje objem poskytnutých úvěrů a množství peněz v oběhu. Podle nich tak nehrozí, že pokles cen v Polsku by mohl mít delší trvání, jak tomu bylo například v Japonsku.

 

Právě se děje

Další zprávy