Polívkovu farmu v konkurzu chce koupit miliardář Seidl

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 7. 2013 9:29
Miliardář a podnikatel v realitách svůj zájem potvrdil Hospodářským novinám
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zadlužená společnost Farma Bolka Polívky z Olšan na Vyškovsku, o kterou se nyní stará konkurzní správce, by se mohla vrátit do Polívkových rukou. Miliardář a podnikatel v realitách Alexandr Seidl řekl Hospodářským novinám (HN), že chce restauraci i s hotelem levně koupit, aby ji po čase mohl známému herci prodat zpátky.

Seidl, který se s Polívkou přátelí, má u farmy pohledávky za 3,5 milionu korun. Někdejší hercova farma je v konkurzu, protože jako společnost nebyla schopna splácet pohledávky. Dosáhly výše 56 milionů korun, soud prozatím uznal zhruba 50 milionů.

Ačkoli zájemců o farmu může být více, ve výhodě je podle HN právě Seidl. Od Polívky, který mu dluží peníze i jako soukromá osoba, totiž získal pozemky kolem farmy včetně hlavní příjezdové cesty. "Řekněme, že mám dnes v ruce lepší karty než jakýkoliv jiný kupec," řekl deníku Seidl.

Zástupkyně insolvenčního správce Edl a partneři Petra Hýsková chce farmu prodat na podzim. Krajský soud v Brně v pátek ve zvláštním přezkumném jednání uznal v případu konkurzu Farmy Bolka Polívky i dvě Polívkovy pohledávky za téměř devět milionů korun. Herec tak má šanci, že část peněz, které do farmy vložil, dostane zpět.

Účetní hodnota areálu Polívkovy farmy je zhruba 40 milionů korun, podle odhadu insolvenčního správce společnosti Edl a partneři je však reálná prodejní cena 15 až 20 milionů korun. Podle Seidla má farma bez herce ale hodnotu nulovou.

Spolu se Seidlem jsou členy věřitelského výboru stavební firma Kaláb a Regionální rada regionu Jihovýchod. Farma koncem června opět začala fungovat v omezeném provozu, hostům je k dispozici hotel a restaurace.

 

Právě se děje

Další zprávy