Podnikatelé se bouří proti matoucím nabídkám. Podávají první hromadnou žalobu na Telefonní seznam

Iva Špačková Iva Špačková
26. 3. 2018 11:52
Spotřebitelé se mohou díky zákonu o ochraně spotřebitele a dozoru České obchodní inspekce vyvázat z nevýhodných smluv mnohem jednodušeji než firmy. Ty musí nekalé jednání dokázat u soudu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Praha - Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) podává kvůli nekalým obchodním praktikám první hromadné trestní oznámení na společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska. Podnikatelé říkají, že firma je svými smlouvami záměrně uvádí v omyl, a doufají, že jim precedentní krok pomůže praktiky firmy zastavit.

Společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska rozesílá podnikatelům smlouvy za uvedení v telefonním seznamu mobilniseznam.cz. Tyto smlouvy vypadají podle AMSP jako faktury, které požadují úhradu za poskytnutou službu. Kdo zaplatí poplatek ve výši tří tisíc korun, zavazuje se v tom okamžiku hradit stejnou částku každé následující čtvrtletí. Kdo by částku nezaplatil, musí navíc zaplatit úrok 140 % p.a.

Pokusy dohodnout se s firmou na zneplatnění či ukončení omylem uzavřené smlouvy neměly podle asociace pozitivní výsledek. "Kvůli tomu, že je smlouva sjednaná mezi podnikateli, a nikoliv mezi obchodní korporací a nepodnikající fyzickou osobou, nevztahují se na společnost Telefonní seznam přísná pravidla spotřebitelských smluv. Poškozené společnosti tak nemohou bez dalšího od smluv odstoupit či použít jiné zákonné nástroje, které mají k dispozici spotřebitelé," vysvětluje místopředseda AMSP ČR Zdeněk Tomíček.

Společnost Telefonní seznam podle asociace její členy šikanuje, což je důvod, proč na praktiky firmy podala hromadné trestní oznámení. "Trestný čin podvodu spáchá ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl. Orgány činné v trestním řízení musí nyní posoudit, zda postup uvedené společnosti byl skutečně veden v úmyslu uvést podnikatele v omyl, o čemž jsem přesvědčena," uvedla Mgr. Iveta Koubková, vedoucí advokátka CEE Attorneys, která poškozené společnosti zastupuje.

V případě, že soud rozhodne o vině, mohly by se poškozené společnosti podle ní domáhat náhrady škody a společnosti Telefonní seznam České republiky a Slovenska by hrozilo zrušení a následná likvidace. Redakce požádala firmu o reakci na kroky asociace, dosud na otázky nedostala odpověď.

Na praktiky firmy Telefonní seznam České republiky a Slovenska upozorňovala už loni v listopadu Česká obchodní inspekce (ČOI). Tato společnost se spolu s firmou Český telefonní seznam snažila podle inspekce svým jednáním klamat spotřebitele. Inspekce dokonce firmě Český telefonní seznam uložila dvě pokuty, ale to pouze v případech, jež se týkaly spotřebitelů, na které se firma obvykle se svou nabídkou právě kvůli přísnějším podmínkám neobrací.

"V mnoha dalších případech se na ČOI v souvislosti s tímto jednáním obracejí podnikatelé či firmy. Zákon o ochraně spotřebitele se však vztahuje výhradně na vztahy mezi spotřebitelem s podnikatelem, nikoli na vztahy mezi dvěma podnikateli, Česká obchodní inspekce se těmito podněty tedy zabývat nemůže," vysvětluje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich a odkazuje podnikatele na soud.

 

Právě se děje

Další zprávy