Plzeň stahuje z prodejen pětilitrové soudky piva. Mají moc kvasinek, mohou vybuchnout

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2018 13:10
Plzeňský Prazdroj se rozhodl varovat před jednou ze svých várek stočených do malých pětilitrových soudků. Do obalu se totiž spolu s pivem dostaly i kvasinky, které můžou vyboulit sud. Pivo je sice zdravotně nezávadné, soudek však může nečekaně prasknout a vystříknout.
Foto: Pilsner Urquell

Zákazníci by si podle pivovaru měli zkontrolovali datum minimální spotřeby, popř. šarži, a poté se případně obrátit na infolinku společnosti, kde se dozvědí, jak dále postupovat. Celkem bylo vyrobeno 4500 soudků. 

Foto: Plzeňský Prazdroj

Upozornění se týká výhradně malých pětilitrových soudků značky Pilsner Urquell, a to šarží L9 249 a L9 250 s datem minimální spotřeby 6. 3. 2019. Informace je uvedena na horním víku soudků.

Kvasinky se podle pivovaru do soudků dostaly v průběhu jejich plnění na stáčecí lince kvůli technické závadě, a to ze vzduchu. Jedná se o druh, který se běžně používá v potravinářské výrobě, v balení však není žádoucí.

U některých soudků z uvedené šarže může vlivem činnosti kvasinek, které uvolňují oxid uhličitý, dojít k porušení či prasknutí obalu nebo uvolnění plastových částí a následnému vytečení či vystříknutí piva.

Podle zkušeností Prazdroje je většina soudků zákazníky už vypita, firma se ale  vzhledem k nadcházejícím Vánocům rozhodla raději veřejně varovat, aby minimalizovala případné nepříjemnosti spojené s vytečením piva.

Soudek se prodává za 369 korun, ale například řetězec Kaufland ho ještě minulý týden nabízel ve speciální vánoční akci za 249 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy