Most - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela na dva dny pekárnu v Mostě, kterou provozuje Petr Süsser. Kromě toho, že majitel zanedbával čistotu, upozorňuje na výskyt hmyzu i hlodavců.
"Prostory nebyly udržované v řádném stavu," zjistili inspektoři při srpnové kontrole v Lipové ulici číslo 806/10. Provozovatel podle nich pekárnu řádně neuklízel a používaná zařízení nebyla dostatečně čistá.
"Kromě těchto nedostatků zjistila inspekce v provozovně nežádoucí výskyt hmyzu a v zázemí provozovny i výskyt hlodavců," uvádí mluvčí SZPI Martin Štoll.
Některé suroviny majitel navíc skladoval v nevhodných hygienických nebo teplotních podmínkách - řada z nich přitom nebyla označená tak, aby bylo například možné určit datum minimální trvanlivosti.
"Vedle celkového úklidu musel provozovatel prověřit veškeré neoznačené suroviny ve výrobně a ve skladu a vyřadit ty, které nelze řádně identifikovat," dodává Štoll. To se podle SZPI již povedlo, takže majitel může pekárnu opět otevřít.
Dostal ale zákaz zpracovávat a prodávat suroviny, u kterých nebyl dodržen chladící řetězec, kromě toho s ním inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.