Pegas Nonwovens zvýšil výnosy, i díky Egyptu

ČTK ČTK
20. 3. 2014 11:12
V letošním roce Pegas Nonwovens očekává zvýšení zisku před zdaněním a odpisy (EBITDA) až o 22 procent
Foto: Pegas Nonwovens

Znojmo - Znojemskému výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens vzrostly loni podle předběžných výsledků výnosy o šest procent na 199,2 milionu eur, což je v přepočtu zhruba 5,47 miliardy korun. 

Za lepšími výsledky stály podle firmy vyšší prodeje, kterých Pegas dosáhl i díky výrobě na nové egyptské lince.

Čistý zisk se snížil o 93 procent na 1,4 milionu eur (38,5 mil. Kč), provozní zisk se však držel na stejné úrovni jako v roce 2012.

"Čistý zisk klesl zejména z důvodu negativního vlivu kurzových změn. Ve čtvrtém čtvrtletí jsme zaznamenali čistou ztrátu ve výši 7,6 milionu eur hlavně kvůli oslabení koruny vůči euru a následného přecenění rozvahových položek, které se dělají v eurech," naráží na podzimní intervenci České národní banky mluvčí společnosti Ondřej Kouřil.

Finanční ředitel společnosti Marian Rašík podotkl, že zásah ČNB měl dopad hlavně na nerealizované kurzové rozdíly.

"Valná většina peněžních toků je ve společnosti v eurech, zatímco funkční měnou českých společností koncernu je koruna a u egyptské dceřiné společnosti americký dolar. Je to čistě účetní operace, tedy přecenění aktiv, která nemá žádný dopad do cash flow společnosti," vysvětlil Rašík.

EBITDA letos vzroste o desetinu

V ukazateli EBITDA, tedy zisku před započtením úroků, daní a odpisů, dosáhla společnost výše 38,6 milionu eur (1,06 mld. Kč), tedy o jedno procento více než předloni.

"Mírně jsme zaostali za našimi původními očekáváními, nicméně jsme přesvědčeni, že z velké části hospodaření nepříznivě ovlivnil soubor jednorázových faktorů, které by se již neměly opakovat. Naopak ze strategického pohledu se dle mého názoru jednalo o jeden z nejúspěšnějších roků, kdy jsme učinili významný krok vpřed," sdělil generální ředitel František Řezáč.

Loni totiž společnost výrazně zvýšila výrobní kapacitu díky nové egyptské lince, která funguje navzdory složité politické a bezpečnostní situaci v zemi. Taktéž vyvíjí nové materiály, které umožní rozšíření nabídky výrobků.

"Díky těmto faktorům chceme letos zvýšit ukazatel EBITDA o 12 až 22 procent," doplnil Řezáč. Letos nejsou v plánu žádné investiční akce, mělo by se proto snížit zadlužení společnosti.

Dividendy budou

Generální ředitel společnosti zároveň deklaroval, že bude pokračovat v progresivní dividendové politice i přes vyšší investice v loňském roce.

"Pegas Nonwovens je oceňován svými akcionáři pro svou dividendovou politiku a nedokážu si představit, že bychom je zklamali tím, že bychom žádnou dividendu nedávali," prohlásil Řezáč s tím, že konkrétní číslo společnost zveřejní v polovině května.

V roce 2013 společnost vyplácela dividendu 1,05 eura na akcii, tedy stejně jako v roce 2012.

Společnost Pegas Nonwovens založená v roce 1990 je jedním z předních světových výrobců netkaných textilií na bázi polypropylenu a polyethylenu. Vedení firmy sídlí ve Znojmě, s akciemi se obchoduje na pražské a varšavské burze. Většinovým vlastníkem je soukromý kapitálový fond Pamplona Capital Partners. Celková kapacita všech závodů přesahuje 90 tisíc tun. Společnost zaměstnává celkem 570 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy