Pegas Nonwovens vyplatí dividendu 1,15 eura na akcii

ČTK ČTK
15. 6. 2015 13:06
Loňský rok byl pro firmu velmi vydařený, výnosy dosáhly v přepočtu zhruba 6,3 miliardy korun, což bylo meziročně o 16 procent více.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: HN – Matej Slávik

Znojmo - Valná hromada společnosti Pegas Nonwovens, předního evropského výrobce netkaných textilií, v pondělí schválila výplatu dividendy 10,6 milionu eur (289 milionů korun), což je 1,15 eura (31 korun) na akcii.

Je to o pět centů na akcii víc než loni a o deset víc než předloni. Zdrojem výplaty bude zisk z loňského roku a nerozdělený zisk z let minulých, informoval mluvčí firmy Jan Židek.

Rozhodný den pro vznik nároku na dividendu je 16. říjen, vyplácet se bude letos 28. října. Proti loňsku se zvýšila celková vyplacená částka zhruba o 400 000 eur (10,9 milionu korun). Generální ředitel společnosti František Řezáč již loni prohlásil, že společnost chce pokračovat v progresivní dividendové politice.

Loňský rok byl pro firmu velmi vydařený, výnosy dosáhly v přepočtu zhruba 6,3 miliardy korun, což bylo meziročně o 16 procent více. Ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) rostl o 22 procent na zhruba 1,3 miliardy korun. Čistý zisk byl 740 milionů. Naplno už totiž fungovala nová egyptská linka a rostl prodej technologicky vyspělých materiálů.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají pro hygienické prostředky, uplatní se ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

 

Právě se děje

Další zprávy