Pandemie se dotkla i statistiků. Zastavili osobní dotazování a žádají firmy o pomoc

ČTK ČTK
20. 3. 2020 15:51
Český statistický úřad (ČSÚ) v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru zastavil dotazníková šetření v domácnostech formou osobního kontaktu. Dále po vyhlášení nouzového stavu omezil stejně jako další instituce počet zaměstnanců v budovách úřadu v centrále i na krajských správách na minimum a většině z nich umožnil pracovat z domova.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

I přes opatření je plně zajištěno publikování všech pravidelných statistik a informací. U ročních strukturálních šetření úřad uvažuje o jejich odložení. Údaje z nich se využívají k doplnění, zpřesnění a prohloubení dalších dat, která statistici využívají. Jde například o strukturu odměňování aktiv firem.

"Naší výhodou v současné situaci je i osobní zkušenost mnoha našich zaměstnanců, včetně dnešního předsedy, se situací z roku 2002, kdy bylo karlínské ústředí ČSÚ zničeno povodní a úřad musel několik měsíců fungovat v nouzovém režimu," uvedl mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Předseda ČSÚ Marek Rojíček na internetu požádal respondenty a firmy o spolupráci a pochopení při poskytování dat. "Jakmile opadne současná kritická fáze boje s koronavirem, dostane se na řadu boj s následky prudkého propadu ekonomického výkonu a významně vzroste i poptávka po potřebných statistických údajích. Ty však nelze získat bez spolupráce s vámi, s podniky a podnikateli, našimi respondenty. Na co nejpřesnějších makroekonomických údajích závisí pak také nastavení rozpočtové politiky vlády," uvedl předseda úřadu.

Úřad dnes vzhledem k aktuální situaci přistoupil k bezprecedentnímu kroku a březnový konjunkturální průzkum zveřejňuje zveřejnil s předstihem.

Podle dnešních dat důvěra v českou ekonomiku v březnu klesla nejvíce od listopadu 2011. Meziměsíční pokles byl o 3,2 bodu na 94,4 bodu, níže byl indikátor naposledy v říjnu 2013. Skeptičtější byli spotřebitelé i podnikatelé. Analytici uvedli, že dnešní data vyznívají poměrně optimisticky, protože neodrážejí zhoršení situace z posledních dnů. Drastický propad tak lze čekat v průzkumu za duben, shodli se.

 

Právě se děje

Další zprávy