Online hazard: Brusel pátrá, zda Česko hraje fair play

Ekonomika Ekonomika
20. 11. 2013 21:55
Evropská komise začala prověřovat pravidla on line sázení v Česku
Foto: Aktuálně.cz

Brusel/Praha - Zahraniční provozovatelé online sázení dosáhli výrazného úspěchu ve svém lobbystickém tažení proti poměrům v České republice. Evropská komise učinila první krok v operaci, během níž bude zjišťovat, zda Česko neznevýhodňuje cizí firmy oproti domácím.

Brusel žádá Českou republiku (ale také další země), aby předložila informace, zejména výklad zákonů, týkající se hazardních her na internetu. Je to byznys, který se v posledních letech prudce rozvíjí, tržby z něj rostou. V Česku ale nemohly legálně nabízet své produkty ty sázkové kanceláře, které nevyhověly poměrně tvrdým podmínkám daným zákonem.

Evropská komise nyní bude zkoumat, zda nejde o porušování pravidel volného obchodu a služeb. Chantal Hughesová, mluvčí evropského komisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera, novinářům řekla, že země EU mohou v zásadě samy stanovit cíle své politiky v oblasti hazardních her.

"Musí však prokázat vhodnost a potřebnost daných opatření, zejména existenci problému souvisejícího s konkrétním cílem veřejného zájmu a konzistentnost regulačního systému," zdůraznila.

Spor může dospět až k Soudnímu dvoru Evropské unie. Týká se i Belgie, Kypru, Litvy, Polska, Švédska či Rumunska - každá země má přitom „vysvětlovat" jinou část omezení hazardního průmyslu.

V Česku jde o to, že zahraniční provozovatelé online sázení, mezi které patří i renomované světové společnosti, neměli zpočátku rovné podmínky s domácí konkurencí (například neodváděli takové daně).

Proto ministerstvo financí sjednotilo podmínky, které byly "přísnější" pro cizince - například pro nabízení online sázení bylo nutné mít v Česku kamennou pobočku, na které by sázející prokázal, že je mu více než 18 let. Nebo některé typy hazardu byly na internetu úplně zakázány. Tyto podmínky zahraniční provozovatelé označili za diskriminující.

Mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Šrámek agentuře ČTK řekl, že resort už připravuje zcela nový loterijní zákon, který výtky Evropské komise odstraňuje. "Ministerstvo financí tedy činí veškeré kroky k tomu, aby nedošlo k zahájení řízení o porušení smlouvy či k následnému soudnímu sporu," prohlásil Šrámek s tím, že ministerstvo musí nový zákon vládě předložit nejpozději do 30. června 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy