Obrazem: Od kmene až po piliny. Projděte si provoz miliardové pily

Obrazem: Od kmene až po piliny. Projděte si provoz miliardové pily
Na dohled od pětisetleté věže čáslavského Kostela svatého Petra a Pavla stojí nejmodernější pila v České republice. Vedení dřevozpracujícího podniku tady úřaduje v osobité budově od architektonického studia K4. Stavba byla nominována hned na několik odborných cen. Samotná společnost Less & Timber, která tady sídlí, už ale tak slavnou historii nemá.
Supermoderní areál za dvě miliardy korun dokončil v roce 2009 dřevařský holding Less Jana Mičánka. Součástí byla kromě pily, skladů a správní budovy i elektrárna na biomasu. Mičánkova skupina, která měla v dobách největší slávy tržby přes osm miliard korun, se ale kvůli investici musela silně zadlužit, což se jí následně v kombinaci s rostoucí cenou dřeva stalo osudným.
Less & Timber skončil v konkurzu, kde ho před dvěma lety za 582 milionů korun koupila investiční skupina Jet Investment brněnského miliardáře Igora Faita. Od té doby čáslavské pile svítá na lepší časy. Loni už mohl její šéf Ladislav Prchal (na snímku) oslavovat čistý zisk 1,8 milionu korun.
Noví majitelé se navíc rozhodli do podniku dál investovat. V areálu proto staví novou halu za 75 milionů korun. Přesune se do ní výroba lepeného hranolu, který se používá na výrobu oken a dveřních rámů a který v současnosti produkuje fabrika Lessu ve sto kilometrů vzdáleném Klášterci nad Orlicí. V nové hale bude od začátku příštího roku pracovat 75 lidí.
Foto: Aktuálně.cz
Vojtěch Kubát
17. 7. 2016 20:42
Ještě před dvěma lety byla čáslavská pila Less & Timber kvůli vysokým dluhům jejího vlastníka před krachem. Dnes počítá zisky v milionech korun a staví novou halu na výrobu lepeného hranolu. Z rychlého obrození má radost i její nový majitel, brněnský investor a miliardář Igor Fait. Jeho Jet Investment koupil podnik na konci roku 2014 v konkurzu. Podle tehdejšího prohlášení si ho chce před případným prodejem podržet alespoň 10 let.
 

Právě se děje

Další zprávy