Německé obchody přestanou od července dávat plastové tašky zdarma

ČTK ČTK
26. 4. 2016 12:27
Cenu plastových tašek si budou obchodníci určovat sami. Musí ale docílit toho, aby se do roku 2018 snížil jejich počet o 80 procent. K omezení prodeje plastových tašek Německo přistupuje na základě požadavku Evropské komise z roku 2014. Opatření se netýká tenkých sáčků na pečivo nebo na ovoce a zeleninu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Berlín - Němečtí obchodníci přestanou od července nabízet zákazníkům plastové tašky zdarma a zpoplatní je. Dnes se na tom zástupci obchodní komory a hlavních řetězců dohodli s ministryní životního prostředí Barbarou Hendricksovou. Opatření se netýká tenkých sáčků na pečivo nebo na ovoce a zeleninu.

Cenu plastových tašek si budou obchodníci určovat sami. Musí ale docílit toho, aby se do roku 2018 snížil počet plastových tašek o 80 procent. "Budeme vývoj pozorně sledovat a pokud se požadovanou kvótu nepodaří naplnit, přijmeme patřičný zákon, který rozšiřování plastových tašek omezí," uvedla Hendricksová.

Řada obchodů začala omezovat prodej tašek už před dohodou s ministerstvem. Řetězec prodejen s elektronikou Saturn požaduje od zákazníků od počátku roku až 50 eurocentů (13,50 Kč) za plastovou tašku, řetězec drogerií dm 10 eurocentů (2,70 Kč). Textilní řetězec KiK loni na konci roku plastové tašky zcela vyřadil z nabídky a místo nich prodává látkové.

K omezení prodeje plastových tašek Německo přistupuje na základě požadavku Evropské komise z roku 2014. Ta stanovila členským zemím EU povinnost snížit počet jednorázových igelitových sáčků na 90 na osobu ročně k roku 2019 a na 40 ročně v roce 2025. V současnosti každý Němec ročně využije v průměru zhruba 70 jednorázových plastových tašek.

Průzkum mezi spotřebiteli ukazuje, že Němci s omezením prodeje plastových tašek souhlasí. Společnosti YouGov řeklo 80 procent dotázaných, že považují za správné plastové tašky zpoplatnit, a 53 procent by dokonce podpořilo úplný zákaz jejich prodeje. S omezováním plastových tašek nesouhlasí jen 15 procent Němců.

 

Právě se děje

Další zprávy