Největší kampelička se stane bankou, získala licenci

Ekonomika Luděk Vainert, Marek Miler, Ekonomika
Aktualizováno 19. 10. 2016 12:24
Creditas získala potvrzení České národní banky o udělení bankovní licence. Kampeličku s téměř 20 tisíci klienty ovládá olomoucký finančník Pavel Hubáček. Její aktiva převyšují 10 miliard korun.
Creditas - logo, ilustrační foto
Creditas - logo, ilustrační foto | Foto: Creditas

Praha - Původně třebíčská a dnes olomoucká kampelička Creditas se už za deset týdnů stane bankou. Creditas, který vlastní skupinu zemědělských podniků a firem na rozvod elektřiny a plynu. Velké sumy také investoval i do nemovitostí, včetně kanceláří na pražské Florenci.

"Udělení licence vnímáme jako potvrzení našeho obezřetného hospodaření a potvrzení správnosti našeho přístupu. V posledním období jsme se zaměřili především na posilování kapitálu a kvalitu úvěrového portfolia," řekl předseda představenstva Creditas Vladimír Hořejší.

Foto: Záložna Creditas

O tom, že Creditas licenci obdržela, informoval server Lidovky. Vedení záložny ve středeční tiskové zprávě uvedlo, že licence je platná od ledna 2017.

Creditas se v banku transformovat musela. Jedním z opatření, kterým chce ČNB omezit opakované a nákladné kolapsy kampeliček, je limit na jejich velikost. Každá záložna s aktivy přes pět miliard korun má povinnost o bankovní licenci požádat. Creditas tento limit dlouhodobě překračuje, s s bilanční sumou přes deset miliard je největší záložnou v zemi.

Záložna má nyní přes 19,5 tisíce klientů, kteří musí být současně členové družstva. Podle od loňska platné regulace se z části vkladů automaticky stává kapitál záložny a není tedy pojištěn. Tato omezení po proměně v banku padnou, na duhou stranu bude Creditas pod výrazně přísnějším dohledem ČNB.

Kampeličku ovládá olomoucký finančník Pavel Hubáček.

V posledních letech nové banky v Česku nevznikají. Výjimkou je loňská transformace splátkové firmy Cetelem patřící francouzské BNP Paribas na banku.

Tento měsíc se také dohodl na koupi 29 procentního podílu v ČD-Telematice − firmě, která vlastní druhou největší síť optických datových kabelů v Česku. Hubáčkův Unicapital podíl koupil za vyšší cenu, než kolik nabídly České dráhy, které o akcie také usilovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy