Nejchutnější odrůdou jablek je letos kříženec z Holovous, ještě nemá ani jméno

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 1. 2016 15:08
Degustace ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na Jičínsku rozhodla o tom, že nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 1308. Odrůda patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošla registrací, nemohla být tedy ani uvedena na trh. Zatím nemá ani jméno. V obchodech silně zastoupené tradiční odrůdy Golden, Jonagold či Idared se letos opět nijak výrazně neprosadily, nejvýše byl Jonagold na 13. místě. Vyložený propadák zažila odrůda Rubín, která se v minulosti umísťovala na předních příčkách. Letos skončila předposlední.
Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich.
Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. | Foto: DVTV

Holovousy (Jičínsko) - Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 1308, který vyšlechtili ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na Jičínsku.

Odrůda patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošla registrací, nemohla být tedy ani uvedena na trh. Zatím nemá ani jméno. O vítězství HL 1308 rozhodla středeční degustace jablek, kterou ústav pořádal posedmačtyřicáté. Řekl to ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu.

Hybrid HL 1308 vznikl křížením odrůd Rubinola a Meteor, holovouští výzkumníci na jeho šlechtění pracovali přes 20 let. Jde o jablko atraktivního červeného vzhledu. Vysoké hodnocení u degustátorů hybrid získal v kategoriích celkové chuti, konzistence dužniny, šťavnatosti a vzhledu.

Na druhém místě skončil novošlechtěnec HL 19, který vznikl křížením více odrůd, ze známých to byly Rubín a Melrose. Bronzovou příčku obsadila odrůda Meteor, která degustace vyhrála v letech 2014 a 2010. Loňským vítězem byl v Holovousích vyšlechtěný kříženec HL 209.

Tradiční odrůdy se neprosadily

V obchodech silně zastoupené tradiční odrůdy Golden, Jonagold či Idared se letos opět nijak výrazně neprosadily, nejvýše byl Jonagold na 13. místě. Vyložený propadák zažila odrůda Rubín, která se v minulosti umísťovala na předních příčkách. Letos skončila předposlední. Všechna hodnocená jablka vyrostla v sadech holovouského ústavu. Letošní rok pro vegetaci však nebyl příznivý, kvůli velkému suchu byly plody malé.

Cena mléka šla dolů, vepřového masa v Evropě je nadbytek a je tady přetlak ovoce a zeleniny, říká k dopadu protiruských sankcí šéf agrárníků Miroslav Toman. Zisk zemědělců mohl být podle něj vyšší.
16:14
Cena mléka šla dolů, vepřového masa v Evropě je nadbytek a je tady přetlak ovoce a zeleniny, říká k dopadu protiruských sankcí šéf agrárníků Miroslav Toman. Zisk zemědělců mohl být podle něj vyšší. | Video: Martin Veselovský

Degustátoři, kterých letos bylo 169, stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy vždy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají.

Degustace by měly šlechtitelům naznačit, které odrůdy by mohly mít v budoucnu u konzumentů úspěch. I proto má významné zastoupení v degustacích novošlechtění, letos to bylo 12 ze 44 hodnocených odrůd. Zařazení nově vyšlechtěné odrůdy mezi tržní však není jednoduché. Celý proces zkoušek a registrace trvá deset a více let. Jen výborná chuť přitom pro uplatnění odrůdy v praxi nestačí. Odrůda musí mít i dobré hospodářské vlastnosti, jako jsou pravidelný výnos, odolnost vůči chorobám či klimatickým vlivům.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje na necelých 80 kilogramech na osobu a rok.

 

Právě se děje

Další zprávy