MMF vyzval země G20, aby se vyhnuly protekcionismu. Zpráva vyšla vstříc Trumpově vládě

ČTK ČTK
14. 3. 2017 20:22
Mezinárodní měnový fond se v úterý obrátil na skupinu největších ekonomik světa G20. Vyzvala její země, aby pracovaly na zachování přínosů otevřeného obchodu a vyhnuly se obchodnímu protekcionismu. A to v době, kdy právě takovéto nálady v mnoha vyspělých zemích včetně Spojených států sílí. Země by se měly pokusit najít rovnováhu mezi prohlubováním globalizace a požadavky na spravedlivější obchod. Na prvním setkání G20 od Trumpovy inaugurace se 17. a 18. března bude jednat o globálních hospodářskách problémech.
Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová,
Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, | Foto: Reuters

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý vyzval skupinu největších světových ekonomik zemí G20, aby pracovala na zachování přínosů otevřeného obchodu a vyhnula se obchodnímu protekcionismu. Apeloval ale také na omezení vnějších obchodních nerovnováh a eliminaci opatření, která obchod deformují. MMF to uvedl ve svém komentáři k nadcházející schůzce nejvyšších finančních činitelů G20 v Německu.

MMF se tak v situaci, kdy v mnoha vyspělých zemích světa včetně USA sílí protekcionistické nálady, pokouší najít rovnováhu mezi svými tradičními apely na prohlubování globalizace na jedné straně a zesílenými požadavky na "spravedlivější" obchod, uvedla agentura Reuters.

Jeho zpráva vyšla vstříc nové americké vládě Donalda Trumpa, když vybídla země s přebytky v obchodní a platební bilanci, jako je Čína a Německo, ke spolupráci se zeměmi s obchodními deficity, kam patří USA.

"Především bychom se měli kolektivně vyhnout škodám, které si můžeme způsobit sami," uvedla ke zprávě šéfka fondu Christine Lagardeová. "Proto je nutné vyvarovat se opatření, která závažně podkopávají obchod, migraci, kapitálové toky a přeshraniční sdílení technologií. Takové kroky by poškodily produktivitu, příjmy a životní úroveň všech občanů," citovala šéfku MMF agentura Reuters.

Nový americký ministr financí Steven Mnuchin bude při svém debutu v G20 "tvrdě hájit" americké zájmy a zejména prosazovat, aby skupina potvrdila své minulé závazky vyhnout se konkurenčním devalvacím měn, řekl v úterý vysoký činitel ministerstva financí. Trumpova vláda slíbila omezit obchodní deficity s Čínou, Německem a Mexikem a chce, aby G20 ji v tom podpořila.

Raný návrh závěrečného komuniké z nadcházející schůzky naznačoval, že světoví finanční lídři přeruší dlouhou tradici a nebudou už výslovně odmítat protekcionismus. V návrhu se hovoří pouze o odhodlání zachovat otevřený a spravedlivý mezinárodní obchodní systém. Ministři financí Evropské unie ale chtějí podle dokumentu, který tento týden získala agentura Reuters, na G20 prosazovat odmítnutí protekcionismu.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank G20 největších ekonomik světa budou jednat o globálních hospodářských problémech 17. a 18. března v německém Baden-Badenu. Bude to první setkání G20 od Trumpova zvolení prezidentem.

 

Právě se děje

Další zprávy