Místo zlata jen stříbro. Co dostaly Sáblíková a Samková

Ekonomika Ekonomika
20. 2. 2014 23:27
Skutečně zlaté medaile získali vítězové olympiády naposledy před sto lety.
Eva Samková se zlatou medailí ze snowboardcrossu v Soči 2014.
Eva Samková se zlatou medailí ze snowboardcrossu v Soči 2014. | Foto: ČTK

Praha - Martině Sáblíkové, Evě Samkové i sportovním fanouškům to bude úplně jedno. Mají medaile nevyčíslitelné hodnoty, pokud jde o sportovní úspěch, emoce a koneckonců i sběratelskou hodnotu. Z případného investorského pohledu ale jejich zlatá medaile úplně zlatá není.

Už více než sto let se totiž medaile nedělají ze zlata. "Většinový podíl v každé zlaté medaili tvoří stříbro, které je pouze pokryto tenkou vrstvou zlata," upozorňuje Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Skutečně zlaté medaile byly udělovány pouze na olympiádách v St. Louis v roce 1904, v Londýně v roce 1908 a naposledy ve Stockholmu v roce 1912. Od té doby - na zimní i letní olympiádě - tvoří více než 90 procent "zlaté" medaile stříbro, samotné zlato tvoří méně než 10 procent (běžně kolem šesti gramů).

"Aktuální peněžní hodnota zlaté medaile v Soči je zhruba 11 500 korun," řekl Jokl online deníku Aktuálně.cz.

Medaile udělované sportovcům na olympiádě v Soči jsou také uměleckým dílem. Kromě drahých kovů je v nich obsažen polykarbonát a výroba jedné medaile zabere v průměru 18 hodin ruční i strojové práce. S průměrem 100 mm patří tyto medaile mezi největší i nejdražší v historii olympijských her. Pouze medaile udělované v Turíně v roce 2006 měly o 7 mm větší průměr, ale zároveň byly lehčí.

Dvě a půl kila zlata

Zlaté medaile ze Soči obsahují 525 gramů stříbra (ryzost 960/1000) a 6 gramů zlata (ryzost 990/1000), stříbrné 525 gramů stříbra a bronzové 460 gramů bronzu. Medaile udělované na paralympijských hrách jsou těžší, protože je v nich zakomponováno méně polykarbonátu. Obsahují při stejném množství zlata 680 gramů stříbra, bronzové medaile pak váží 585 gramů.

"Zajímavostí je, že medaile udělované sportovcům v Soči 15. února obsahovaly navíc kousek meteoritu, který ten den přesně před rokem vybuchl nedaleko města Čeljabinsk," říká Jokl. Žádný z českých sportovců ale medaili s meteoritem nezískal, protože 15. února zůstalo Česko bez medaile.

Celkově se na medaile v Soči spotřebovalo dvě a půl kila zlata o ryzosti 990/1000, 490 kilogramů stříbra o ryzosti 960/1000 a 210 kilogramů bronzu. Pokud by byly zlaté medaile ze Soči vyrobeny z čistého zlata, při stejné hmotnosti by měly hodnotu kolem 450 tisíc korun (paralympijské pak téměř 580 tisíc korun).

„Pro srovnání: Nejdražší medaile z České mincovny má při průměru 85 mm hmotnost jednoho kilogramu ryzího zlata a její prodejní cena je stanovena na 1,47 milionu korun. Její hodnota se však neměří pouze obsahem drahého kovu, ale i uměleckým zpracováním a sběratelskou vzácností. Svou roli v tom hrají i emoce, a tím jsou si pamětní medaile s těmi olympijskými velmi podobné," dodává Jokl.

 

Právě se děje

Další zprávy