Míra inflace v Argentině dosáhla 211 procent, je nejvýše za 32 let

ČTK ČTK
13. 1. 2024 8:26
Míra inflace v Argentině dosáhla 211 procent, je nejvýše za 32 let

Roční míra inflace v Argentině se v prosinci vyšplhala na 211,4 procenta a byla nejvýše za 32 let. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek zveřejnil místní statistický úřad. Nový krajně pravicový a ultraliberální prezident Javier Milei se hyperinflaci snaží mírnit přísnými úspornými opatřeními. Kvůli vysoké inflaci začne Argentina tisknout nové bankovky s desetkrát vyšší nominální hodnotou, než jsou ty současné.

Meziměsíčně ceny v Argentině vzrostly o 25,5 procenta, což je mírně pod odhady. Údaje podle agentury AP odrážejí výrazný dopad řady šokových opatření, včetně 50procentní devalvace měny.

Milei v rozhovoru s rozhlasovou stanicí v Buenos Aires před zveřejněním údajů řekl, že pokud bude měsíční míra inflace nižší než vládní prognóza, která uváděla 30 procent, bude to úspěch. "Pokud se to číslo přiblíží 25 procentům, znamená to obrovský úspěch," řekl prezident.

Vládní mluvčí Manuel Adorni však uvedl, že inflace zůstane zřejmě vysoká i v příštích měsících. "Je pravděpodobné, že i v příštích měsících budeme mít dvoucifernou (meziměsíční) inflaci," uvedl podle deníku El Clarín. Podle něj vláda vyvíjí nadlidskou snahu, aby růst cen zmírnila. "Údaj je to špatný, ale mohl být ještě daleko horší," řekl Adorni.

 

Právě se děje

Další zprávy