Stát mění vedení Českého Aeroholdingu, chce na burzu

ČTK ČTK
27. 6. 2014 17:18
V nové dozorčí radě usedne mimo jiné i Jan Švejnar.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo financí dnes vyměnilo členy představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu.

Mezi odvolanými členy představenstva je prezident Českých aerolinií Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josef Adam. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo.

Nově v představenstvu usednou konzultant Václav Řehoř, bývalá auditorka u společnosti PwC Zuzana Tairová a právník z advokátní kanceláře White & Case Petr Pavelec.

Příprava na vstup na burzu

Kromě změn v představenstvu obměnilo ministerstvo i dozorčí radu státní společnosti.

V té nově kromě ekonoma a prezidentského kandidáta Jana Švejnara, o jehož jmenování už dříve mluvil ministr financí Andrej Babiš, zasednou ještě Tomáš Šabatka, Jiří Opletal, Petr Blažek a Michal Požár. V Českém Aeroholdingu působí jako zástupce akcionáře.

Personální změny mají podle úřadu připravit Český Aeroholding na vstup na burzu cenných papírů. Kvůli tomu společnost požádala o přidělení ratingu od mezinárodní agentury Moody´s, která jej ohodnotila stupněm A3.

Letiště a ČSA

Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 letecká společnost České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel.

V říjnu 2011 se připojila Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, v listopadu 2011 společnost CSA Services, která poskytuje především personální služby, a v prosinci 2011 Holidays Czech Airlines. Ta nabízí volnou kapacitu v rámci pronájmu letadel s posádkou.

 

Právě se děje

Další zprávy