Microsoft propustí tisíce lidí. Opět i v bývalé Nokii

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 7. 2015 16:15
Firma propustí takřka osm tisíc lidí z celkových zhruba 120 tisíc zaměstnanců. Už loni přitom propustila zhruba 14 procent veškerých pracovních sil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Seattle - Americký softwarový gigant Microsoft zruší 7800 pracovních míst. Rušení by se mělo týkat divize hardwaru a chytrých telefonů, včetně loni nakoupeného výrobce Nokia.

Cílem propouštění je snížení nákladů a modernizace operací. Oznámila to společnost ve středečním prohlášení. Bližší informace hodlá firma poskytnout spolu s výsledky hospodaření 21. července.

Zpráva přichází zhruba rok poté, co Microsoft oznámil propuštění 18 000 zaměstnanců, tedy zhruba 14 procent celkové pracovní síly, v souvislosti se začleněním mobilní divize finské Nokie. Propouštění bylo největší v historii firmy.

Microsoft rovněž uvedl, že bude muset zaúčtovat v souvislosti s převzetím výroby mobilních telefonů Nokie odpisy hodnoty majetku ve výši zhruba 7,6 miliardy USD (186,2 miliardy Kč). Propouštění bude firmu stát 750 až 850 milionů USD.

Microsoft loni v dubnu zaplatil za divizi Nokie 7,3 miliardy USD.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella nedávno varoval, že firmu čekají těžká rozhodnutí. Skutečnost, že snižování se týká hlavně výroby telefonů, však není podle časopisu Fortune překvapením.

Při nedávné reorganizaci firma oznámila, že začlení výrobu telefonů do skupiny, do které budou spadat všechny přístroje a operační systém Windows, a povede ji Terry Myerson. Šéf divize telefonů Stephen Elop pak firmu opustil.

Microsoft naposledy zveřejnil údaje o počtu zaměstnanců loni v červnu, tedy před propouštěním, kdy jich měl 125 000. Podle odhadů Fortune měla letos na jaře firma 118 000 zaměstnanců.

Microsoft se 29. července chystá uvést nový operační systém Windows 10, který jako první bude pro osobní počítače, tablety i telefony.

 

Právě se děje

Další zprávy