Marlboro Man začne kouřit elektronické cigarety

ČTK ČTK
20. 11. 2013 21:10
Společnost Philip Morris se chystá vstoupit na trh s e-cigaretami.
Foto: Reuters

Washington - Tabáková společnost Philip Morris International plánuje na konci příštího roku vstoupit na trh s elektronickými cigaretami. Prodejce cigaret Marlboro je tak další tabákovou firmou, která se zajímá o rychle rostoucí trh s těmito výrobky.

O záměru uvést do prodeje své vlastní e-cigarety nedávno informoval i jiný tabákový gigant Imperial Tobacco Group.

Philip Morris je největší tabákovou společností na světě, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze. Firma zvýšila výhled příjmů za celý rok o dva centy na 5,37 až 5,42 dolaru na akcii. Sdělila také, že v druhém pololetí příštího roku vstoupí na trh s elektronickými cigaretami.

Agentura AP poznamenala, že vedení firmy ještě v červenci nebralo elektronické cigarety příliš vážně. Uvedla prý tehdy, že nejde o výrobek, který by měl k tradičním cigaretám moc blízko.

Od roku 2006, kdy elektronické cigarety používalo jen několik tisíc lidí, se počet kuřáků těchto cigaret rozrostl v celém světě na miliony lidí. Elektronické cigarety bývají pro spotřebitele lákavé mimo jiné tím, že mohou být levnější a zároveň slibují zdravotní nezávadnost. Při jejich používání totiž kuřák inhaluje nikotin bez dehtu a dalších chemikálií, které jsou v klasických cigaretách.

Jeden francouzský časopis zaměřený na ochranu spotřebitelů ale v létě uvedl, že e-cigarety nemusejí být až tak neškodné, jak někteří tvrdí. Odborníci prý objevili ve výparech těchto cigaret značné množství rakovinotvorných molekul.

Mnoho tabákových společností se mezitím rozhodlo vstoupit na tento trh, aby tak rozšířilo svou nabídku a rozložilo aktivity i mimo oblast klasických tabákových výrobků, kde byznys upadá.

Agentura Reuters už dříve napsala, že Philip Morris a jeho konkurenti Imperial Tobacco Group či British American Tobacco na mnoha trzích zápolí s poklesem tržeb. Důvodem je rostoucí regulace státu, ale také pašování, hospodářská krize i sami spotřebitelé, kteří více dbají o své zdraví. Firmy tak investují do e-cigaret, které jsou stále populárnější u těch, kdo hledají alternativu k cigaretám.

Imperial Tobacco, která je z hlediska tržního podílu čtvrtou největší tabákovou společností na světě, chce dvě své e-cigarety představit v tomto finančním roce, který firmě začal v říjnu.

Svou elektronickou cigaretu mezitím podle internetového blogu Wall Street Journal začala v USA prodávat společnost Reynolds American, která je například výrobcem cigaret Camel.

 

Právě se děje

Další zprávy