Lidé mohou žádat o peníze ze zrušeného pilíře penzijního pojištění do konce roku

26. 7. 2023 17:12
Lidé mohou žádat o peníze ze zrušeného pilíře penzijního pojištění do konce roku

Zhruba 1000 lidí, kteří si ještě nevyzvedli 4,1 milionu Kč ze zrušeného druhého pilíře penzijního připojištění, může podat žádost finanční správě o vrácení peněz do konce letošního roku. Poté budou tyto peníze převedeny do státního rozpočtu. ČTK to dnes sdělilo Generální finanční ředitelství.

Penzijní společnosti počátkem roku 2017 převedly nevypořádané peníze na finanční úřady. Finanční správa může vyplatit nevyzvednuté peníze pouze na základě žádosti o vrácení přeplatku u místně příslušného finančního úřadu. Správce daně přeplatek vrátí poplatníkovi do 30 dnů od podání žádosti. Informaci o existenci přeplatku sdělí místně příslušný správce daně, který se u fyzické osoby řídí jejím místem pobytu.

K vyplnění žádosti o vrácení peněz mohou účastníci využít webovou aplikaci finanční správy nebo vzorovou žádost o vrácení přeplatku.

"Finanční úřady se aktivně snažily a stále se snaží kontaktovat občany, kteří si ve druhém důchodovém pilíři spořili a zatím nepožádali o vyzvednutí svých úspor. K dnešnímu dni evidujeme bezmála 1000 účastníků důchodového spoření s naspořenými prostředky téměř 4,1 milionu Kč, které jim však ze zákona můžeme vyplatit jen do konce letošního roku," uvedla generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová. Většina účastníků podle ní má na účtech druhého pilíře u finančních úřadů uložené peníze do 200 Kč. Najdou se ale i případy přesahující 100.000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy