Křetínský s Tkáčem jdou do médií, kupují český Ringier

Ekonomika Ekonomika
20. 12. 2013 16:50
Ringier Axel Springer patří mezi největší vydavatelství v Česku, vydává Blesk či Reflex.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč koupí českou pobočku vydavatelství Ringier Axel Springer a podíl v První novinové společnosti (PNS). Oznámil to mluvčí Ringieru Vadim Petrov.

Ohodnocení společnosti činí 170 milionů eur, tedy podle současného kurzu zhruba 4,7 miliardy korun. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ringier Axel Springer patří mezi největší vydavatelství v Česku. Vydává deníky Blesk, Aha! a Sport a časopisy Reflex, ABC, Geo, Blesk pro ženy, Blesk Hobby či Svět motorů.

Mateřská německo-švýcarská společnost Ringier Axel Springer Media AG se po prodeji českých aktivit chce ještě více soustředit na další rozšiřování svého obchodu v zemích jako Polsko, Srbsko a Slovensko.

"Tímto krokem se může Ringier Axel Springer Media AG ještě více soustředit na své aktivity na trzích, na nichž již zaujímá vedoucí postavení v digitální oblasti," říká Mark Dekan, šéf Ringier Axel Springer Media AG.

"Věříme v úspěšnou budoucnost tohoto vydavatelství. Jsme si vědomi problémů, se kterými se tradiční tištěné noviny v současnosti potýkají, a těšíme se na spolupráci se současným manažerským týmem vedeným Libuší Šmuclerovou, se kterým chceme najít správná strategická řešení," komentoval transakci Daniel Křetínský, finančník a majitel fotbalové Sparty Praha.

Mediální trh v letošním roce prochází výraznými změnami. V červnu koupil miliardář a politik Andrej Babiš vydavatelství Mafra, vydávající mimo jiné deníky MF Dnes a Lidové noviny. Zdeněk Bakala a jeho vydavatelství Economia v dubnu koupil společnost Centrum Holdings, která kromě jiného vydává online deník Aktuálně.cz.

Křetínský s Tkáčem jsou v prosinci evidentně „při chuti“. Na začátku měsíce se dohodli s Petrem Kellnerem, že jim prodá svůj podíl 44,44 procenta v Energetickém a průmyslovém holdingu. Ten za něj od zbylých akcionářů, tedy od Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T, dostane zhruba 1,1 miliardy eur (asi 30 miliard korun).

Největší transakce roku 2013 na českém trhu

Společnost Cena transakce Prodává Kupuje Velikost podílu
Česká pojišťovna 64 miliard Kč PPF Generali 49 % v Generali PPF Holding
Telefónica 64 miliard Kč Telefónica SA PPF 65,90 %
Net4Gas 41 miliard Kč RWE Allianz a Borealis 100 %
Energetický a průmyslový holding 30 miliard Kč PPF Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a J&T 44,44 %

Zdroj: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy