Klienti cestovních kanceláří zřejmě získají vyšší ochranu

ČTK ČTK
29. 10. 2014 16:29
Směmovna podpořila změny týkající se podnikání v oblasti cestovního ruchu. Ty mají přimět cestovní kanceláře, aby se dostatečně pojistily proti úpadku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Cestovní agentury zřejmě budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů cestovních kanceláří v případě jejich úpadku.

Předpokládá to vládní novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou ve středu podpořila Sněmovna. Míří do výboru pro veřejnou správu a do hospodářského výboru.   

Ministerstvo pro místní rozvoj by taky podle normy mohlo zakázat v případě podezření na podpojištění cestovní kanceláři prodej dalších zájezdů. Úřad by rovněž zveřejňoval na webu seznam cestovních kanceláří pojištěných proti úpadku. Cestovní kanceláře budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů.

Limity jako záruka dostatečného pojištění

Novela má přimět cestovní kanceláře, aby se dostatečně pojistily proti úpadku. Zavádí proto minimální limity pojistného plnění. Činily by čtyři miliony korun pro cestovní kanceláře, které nabízejí zájezdy leteckou dopravou, a jeden milion korun pro kanceláře prodávající například autobusové zájezdy.

Podle platné právní úpravy nesmí být limit pojistného plnění nižší než 30 procent plánovaných tržeb z prodeje zájezdů.
    
Někteří poslanci poukazovali na to, že navrhované limity můžou být zejména pro menší cestovní kanceláře likvidační. "Nezohledňuje se výše obratu," uvedla Jana Fischerová (ODS). Protože předloha nestanoví horní hranici pojistného plnění, pojišťovny podle ní nebudou chtít cestovní kanceláře pojišťovat.

Za špatnou evidenci až půlmilionová pokuta

Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a poslanec Tomio Okamura (Úsvit) kritizoval ustanovení umožňující ministerstvu zakázat bez předchozího upozornění prodej dalších zájezdů. Měla by podle něho předcházet výzva k nápravě. V zákoně mu chybí řešení neoprávněného podnikání.

Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) je připravena například o zachování limitů pojištění jednat. "Pro mě osobně je ale naprosto prioritní, aby spotřebitelé v této zemi byli opravdu účinně chránění," sdělila v tiskové zprávě.
    
Provozovatel cestovní kanceláře také bude muset podle návrhu vést evidenci o počtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy. "Za nesplnění této povinnosti je možno uložit pokutu do výše 500 000 korun. Účelem zavedení této povinnosti je zvýšení spolehlivosti údajů, které cestovní kancelář poskytuje pojišťovně," uvádí důvodová zpráva k novele.

Loni bylo v Česku evidováno podle údajů ministerstva 1018 cestovních kanceláří.

 

Právě se děje

Další zprávy