Klíčová část Světlíkova impéria přestala vydělávat

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
21. 11. 2013 10:30
Insider zveřejnil výsledky pětice firem ze Světlíkových Vítkovic. V součtu jsou ve ztrátě.
Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Holding, a.s.
Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Holding, a.s. | Foto: Karel Toman

Ostrava - Strojírenská skupina Vítkovice Jana Světlíka se mezi velkými zaměstnavateli na průmyslovém Ostravsku stále drží nejlépe. Nehrozí jí ani zavírání provozů jako hornickému OKD, ani odstávky provozů jako hutím Evraz Vítkovice Steel. Přesto i na Světlíkovo impérium dopadá krize. Jeho nejdůležitějším výrobním firmám sice rostou tržby, na většině zakázek ale prodělávají, napsal ve středečním vydání deník Insider.

Podle čerstvých výsledků hospodaření za první tři čtvrtletí roku, tak jak je firma nedávno prezentovala bankéřům, je pětice nejdůležitějších výrobních firem Světlíkova impéria za devět měsíců letošního roku v součtu ve ztrátě.

Nejdůležitější Světlíkovy výrobní společnosti v Česku jsou Vítkovice Power Engineering (výroba energetických zařízení), Heavy Machinery (těžké strojírenství), Cylinders (ocelové tlakové lahve), Mechanika (Údržba a servis) a Hutní montáže (výroba a montáž ocelových konstrukcí). Z této pětice vykázaly za první tři kvartály roku řádově desetimilionový zisk tři společnosti.

Jenomže dvě nejdůležitější Světlíkovy firmy - energetická Power Engineering a Heavy Machinery - za stejné období vykazují propad, který zcela maže zisky šťastnějších sestřiček. Obě prodělaly částky přesahující 120 milionů korun.

V souhrnu je tak letošní dosavadní bilance pětice vítkovických výrobních společností v České republice záporná. Což je pro Světlíka, držitele letošního titulu "manažer roku", před dvěma týdny ověnčeného navíc státním vyznamenáním Za zásluhy, varovný signál.

Neznamená to, že celá skupina Vítkovic za letošní rok nutně prodělá. Výpadky jednotlivých dcer mohou vykompenzovat ještě příjmy z obchodů uvnitř skupiny i lepší výkonnost v závěru roku. Podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové není důvod ke znepokojení, protože tržby rostou a celá skupina by se letos měla dostat na rekordní obrat kolem 27 miliard korun.

"Vítkovickou skupinu posilují velké zakázky pro energetiku a inženýringové projekty, hlavně dodávky celých zpracovatelských kombinátů na klíč," říká mluvčí. Příkladem je třeba prestižní projekt elektrárny Adularya v Turecku, na niž Vítkovice dodávají strojovnu, kotelnu, technologie pro odsíření a obří zásobníky na uhlí, vápenec nebo popílek.

Konkrétní varovná čísla o zisku jednotlivých dcer ale mluvčí komentovat nechce. "Nejde o oficiální účetní závěrku společností ani o standardní konsolidované výsledky hospodaření. Navíc je naprosto nestandardní, abychom komentovali po jednotlivých měsících a jednotlivých dcerách dílčí čísla," cituje Insider Kijonkovou.

 

Právě se děje

Další zprávy