Foto: Léčebná vína tu ve sklepě zrají až rok. Firma se 120letou tradicí ale staví na zubních pastách

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
Ve sklepech smíchovské firmy Herbadent až rok zrají léčebná sladová vína, která se od roku 1897 vyrábějí podle původní receptury. Smíchov si původní zakladatelé továrny dr. Javůrek a Vladimír Svatek vybrali záměrně kvůli dodávkám sladu z tehdy již existujícího pivovaru.
Výroba medicinálních vín byla založena na léčebných účincích tropických rostlin (kůra chinovníku dodává železo, kůra liány Marsdenia Condurango podporuje trávení), jejichž účinky se dobře přenášely právě přes sladové víno. Tato faktura z roku 1913 dokládá prodej léčivého vína do luhačovické lékárny.
Sud z Rakouska-Uherska, který Svatek používal na začátku 20. století při propagaci vín na světových výstavách. Vlevo na fotce je Pavel Zavadil, spolumajitel Herbadentu, který firmu koupil v roce 2003 i proto, že ho sudy na první pohled okouzlily.
Firmě s původními zakladateli se dařilo až do druhé světové války. Svatka pak nacisté popravili. Po znárodnění se sklepy staly součástí Spojených farmaceutických závodů (později SPOFA) a Léčivých rostlin Zbraslav.
Foto: Jakub Plíhal
Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 26. 12. 2017 17:21
Česká společnost Herbadent slaví 120 let od založení. Léčivá vína začala vyrábět na pražském Smíchově v roce 1897. Prodává je i dnes, hlavní byznys však staví na výrobcích pro zubní hygienu, zejména pastách z bylinek. Podívejte se, z čeho a jak své výrobky připravuje.
 

Právě se děje

Další zprávy