Gazprom jedná o koupi čtvrtiny v rakouské OMV

ČTK ČTK
26. 6. 2014 14:18
Ruská firma jedná o odkupu podílu, který patří arabskému emirátu Abú Zabí.
Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV

Vídeň/Abú Zabí - Ruský plynárenský gigant Gazprom jedná s arabským emirátem Abú Zabí o koupi jeho čtvrtinového podílu v rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Ten tak potvrdil vyjádření jednoho rakouského poslance, který listu Kurier a Reuters řekl, že má o tomto jednání "konkrétní náznaky".

Státní fond emirátu International Petroleum Investment Co (IPIC) má v OMV 24,9 procenta a je vázán akcionářskou smlouvou s rakouským státním holdingem ÖIAG, který v OMV vlastní 32 procent. ÖIAG uvedl, že neví nic o tom, že by IPIC chtěl z OMV odejít. Gazprom, IPIC a OMV zprávu komentovat odmítly.

Dohoda o South Streamu

V úterý Gazprom ve Vídni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podepsal s OMV konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve projektovaného plynovodu South Stream. Ten má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině.

Vůči projektu má však výhrady Evropská unie, která po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila.

 

Právě se děje

Další zprávy