Byty OKD kupují Švédové. Bydlí v nich 90 tisíc lidí, cena dosáhne desítek miliard

Petr Zenkner ČTK Petr Zenkner, ČTK
Aktualizováno 9. 1. 2020 19:00
Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42 500 bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Společnost patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro nájemníky firmy Residomo se nic nemění a na uzavřené nájemní smlouvy nemá mít změna vlastníka společnosti vliv.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Netočný

"Jsme rádi, že nový vlastník Residoma, Heimstaden, přichází s dlouhodobou vizí rozvoje nájemního bydlení. Pro celý tým Residoma je důležité, že nový majitel kromě vysoké úrovně správy a péče o stávající byty má rovněž vizi dalšího rozvoje portfolia, a to i v podobě budoucích investic do výstavby nových nájemních bytů," uvedl generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj.

Několik měsíců trvající vyjednávání o prodeji s několika zahraničními fondy potvrdili HN loni v prosinci dosavadní vlastníci Residoma, americké investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital. 

Švédská firma patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. I s Českem nyní působí v šesti evropských zemích. Do koupě Residoma vlastnila firma 52 300 bytů, které mají hodnotu přibližně 108 miliard švédských korun (259 miliard korun).

Residomo, dříve známé jako RPG Byty, je největším majitelem nájemních bytů v Česku. Ve výroční zprávě Residomo ocenilo svůj nemovitý majetek na 31,7 miliardy korun. Firma měla za rok 2018 tržby 3,3 miliardy korun a čistý zisk 1,2 miliardy. V bytech, které patří Residomu, nyní bydlí asi 90 tisíc lidí. 

Původně se o severomoravské byty zajímal rovněž největší tuzemský majitel realit a druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek. Jeho skupina Czech Property Investments (CPI) ale nakonec závaznou nabídku nepodala. Jedna z Vítkových firem CPI Byty je v Česku dvojkou na trhu nájemního bydlení − vlastní přes 12 tisíc nájemních bytů.

Další fáze podvodu, stěžuje si sdružení nájemníků

Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, hájícího zájmy nájemníků, řekl, že hornické byty byly zcizeny už na začátku 90. let minulého století, kdy stát ztratil v OKD majoritu.

"Pokračovalo to v roce 2004, kdy stát polovinu OKD prodal hluboko pod cenou a byty téměř daroval, protože je prodal za částku 20 000 korun za byt. Takže teď je to v podstatě další fáze té podvodné privatizace 44 000 hornických bytů. Někdo teď operuje s majetkem za desítky miliard korun bez jakýchkoliv závazků."

Firmy podle Macháčka operují s bytovým fondem, jako by byl bez jakýchkoliv závazků. "Původně byly v privatizační smlouvě nějaké povinnosti. A ty povinnosti nebyly dodrženy. Jak je možné, že stát neuložil nějaké sankce, že nepodniká žádné kroky? To je podle mě naprosto skandální. A s bytovým fondem se dále obchoduje," řekl dále Macháček

Spor o hornické byty

Někdejší hornické byty získali v roce 2004 při koupi těžební společnosti OKD podnikatel Zdeněk Bakala (vlastní společnost Economia, jež vydává i on-line deník Aktuálně.cz) a jeho obchodní společníci. Jejich tehdejší firma RPG Industries koupila černouhelné doly od společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy. Tito dva podnikatelé získali v OKD už v roce 1998 většinový podíl. O šest let později jim pak stát prodal zbylou část podniku. Součástí privatizační smlouvy byly i nájemní byty.

Bakala se společníky původně zvažoval uvedení dceřiné společnosti RPG Byty na burzu v Amsterdamu. Nakonec byla firma v roce 2015 prodána za blíže nezveřejněnou částku americkým fondům Blackstone a Round Hill Capital.

Nárok na byty vlastněné Residomem si dlouhodobě dělají jejich nájemníci. Odvolávají se na smlouvu se státem z roku 2004 a tvrdí, že měli právo si byty za netržní ceny odkoupit. 

Vyšetřovací komise 

Kolem privatizace OKD a jejího hospodaření existuje mnoho kontroverzí. Podle předsedy sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci firmy Lukáše Černohorského (Piráti) se stát možná při prodeji menšinového podílu v OKD dopustil nedovolené veřejné podpory.

Uvedl, že pokud by se prokázalo, že stát prodal OKD pod cenou, a navíc záměrně poskytl Evropské komisi zavádějící informace, měli by tehdejší majitelé Karbon Investu vrátit neprávem získané peníze zpět státu. Komise loni v září avizovala, že možná podá trestní oznámení na někdejší členy vlády za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana.

Prodej menšinového podílu státu je i předmětem soudního řízení. Státní zástupce tvrdí, že jeho cena byla nejméně 9,8 miliardy korun, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud znalce a bývalé vedoucí pracovníky Fondu národního majetku obžaloby pravomocně zprostil obžaloby. Státní zástupce ale podal dovolání.

Vyšetřovací komise k OKD

Komisi zřídili poslanci z iniciativy pirátů v prosinci 2017. Její členové zkoumali převody státních akcií těžební firmy, včetně prodeje minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřila i na snížení základního jmění OKD ve druhé polovině 90. let nebo na plnění závazků, které novému majiteli stanovila smlouva z roku 2004, a na příčiny úpadku OKD a odpovědnost státních úřadů a lidí.

Poslanci vyslechli desítky svědků včetně bývalých ministrů, naopak podnikatel Zdeněk Bakala odmítl před ni přijít

 

Právě se děje

Další zprávy