Fed omezí nákupy dluhopisů o dalších deset miliard USD

ČTK ČTK
19. 3. 2014 20:20
Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dolů dlouhodobé úrokové sazby a zvýšit výdaje, tvorbu pracovních míst a objem investic.
Šéfka Fedu Janet Yellenová.
Šéfka Fedu Janet Yellenová. | Foto: Reuters

Washington - Americká centrální banka (Fed) příští měsíc dál omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Měnový výbor Fedu ve středu podle očekávání rozhodl, že nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, se sníží o dalších deset miliard dolarů (197,8 miliardy Kč) na 55 miliard dolarů měsíčně. Dvoudenní zasedání dnes poprvé řídila nová šéfka Fedu Janet Yellenová.

Fed omezil nákup dluhopisů již třetí měsíc za sebou. Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dolů dlouhodobé úrokové sazby a zvýšit výdaje, tvorbu pracovních míst a objem investic.

Banka v prohlášení rovněž uvedla, že nebude dále považovat míru nezaměstnanosti za rozhodné měřítko síly ekonomiky a při rozhodování o zvýšení úrokových sazeb bude zvažovat širší škálu ukazatelů. Současně se také již nebude držet svého slibu, že nezvýší hlavní úrokovou sazbu dříve, než míra nezaměstnanosti klesne na 6,5 procenta.

V prosinci 2012 Fed uvedl, že nebude uvažovat o zvýšení úrokových sazeb dříve, než míra nezaměstnanosti klesne nejméně na 6,5 procenta, pokud inflace zůstane mírná. Pokles nezaměstnanosti na tuto úroveň se v té době čekal někdy v polovině roku 2015. Míra nezaměstnanosti však klesá rychleji, v únoru činila 6,7 procenta, ale banka se domnívá, že ekonomika stále není připravena na zvýšení nákladů na úvěry.

Z 16 představitelů Fedu podle nejnovějšího průzkumu pouze jeden věří, že by bylo přiměřené zvýšit úrokové sazby letos. Třináct jich čeká zvýšení v příštím roce a další dva až v roce 2016. Jakmile zvyšování sazeb začne, čekají pak rychlejší růst než v anketě v prosinci. Na konci roku 2015 by mohly činit jedno procento a na konci 2016 pak 2,25 procenta.

Fed také dnes zveřejnil novou prognózu. Míra nezaměstnanosti by měla podle ní do konce roku 2015 klesnout na 5,6 až 5,9 procenta. V prosinci čekal pokles na 5,8 až 6,1 procenta, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy