Evropští poslanci schválili historicky nejvyšší rozpočet EU, peníze míří hlavně na bezpečnost

ČTK ČTK
25. 11. 2015 13:15
Odsouhlasený rozpočet na rok 2016 porušuje schválené limity víceletého finančního rámce na léta 2014 až 2020. S částkou 155 miliard eur v závazcích a 143,9 miliardy eur v platbách je dosud největší, jaký Evropská unie měla. Více peněz má putovat hlavně na bezpečnost a na problémy související s migrační krizí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil kompromisní návrh unijního rozpočtu na rok 2016. S částkou 155 miliard eur (4,2 bilionu Kč) v závazcích a 143,9 miliardy eur (3,9 bilionu Kč) v platbách je dosud největší, jaký Evropská unie měla.

Více peněz má putovat hlavně na bezpečnost a na problémy související s migrační krizí. Členské státy podobu rozpočtu odsouhlasily v úterý, dnešní hlasování europoslanců bylo závěrečným krokem schvalovacího procesu.

Pro rozpočet zvedla ruku drtivá většina poslanců. Pro jich bylo ze 703 přítomných 516, proti hlasovalo 179 poslanců.

Proti letošnímu rozpočtu plánuje EU vydat v platbách o 2,7 miliardy eur více, v závazcích je to o takřka deset miliard eur více. Závazky představují odhodlání financovat budoucí výdaje, platby pak vyjadřují očekávání, kolik bude daný rok skutečně potřeba vydat peněz.

Vyjednávání o rozpočtu byla náročná a na kompromisu se europoslanci s unijními státy dohodli před necelými dvěma týdny. Zatímco Evropský parlament žádal v závazcích takřka 157,5 miliardy eur a v platbách 146,5 miliardy, státy usilovaly o úspory a navrhovaly 142 miliard eur v platbách a 153 miliard eur v závazcích.

Odsouhlasený rozpočet porušuje schválené limity víceletého finančního rámce na léta 2014 až 2020. Více peněz je určeno především na bezpečnost, zvládání uprchlické krize a také na podporu tvorby nových pracovních míst. Dodatečné finance, které umožní rozšířit početní stavy, poputují například do agentur, jako jsou Europol, Frontex či Evropský podpůrný azylový úřad (EASO).

Na pomoc unijním i nečlenským státům nejvíce postižených migrační krizí byly v závazcích vyčleněny více než čtyři miliardy eur. Více peněz je určeno i pro vědu a výzkum a také na výměnný studentský program Erasmus+.

 

Právě se děje

Další zprávy