Evropská komise chce cenový strop na ruský plyn a povinné omezení spotřeby elektřiny

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 9. 2022 13:23
Evropská komise chce cenový strop na ruský plyn a povinné omezení spotřeby elektřiny

Evropská komise navrhuje zavést cenový strop na plyn dovážený z Ruska. Vedle toho exekutiva Evropské unie počítá i s využitím neočekávaných zisků energetických firem na pomoc ohroženým spotřebitelům nebo s povinným omezením spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách. Ve středu to uvedla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, která představila návrh připravený pro páteční mimořádné jednání ministrů energetiky členských zemí.

Páteční jednání svolalo české předsednictvím v Radě Evropské unie. Zástupci vlád se na něm budou snažit najít společný postup proti rekordně vysokým cenám energií, které souvisejí i s omezováním dodávek ruského plynu.

"Jsme konfrontováni s astronomickými cenami energií pro domácnosti a firmy a s enormními výkyvy trhu. Proto předložíme sérii okamžitých opatření, která ochrání zranitelné spotřebitele a firmy a pomůžou jim, aby se adaptovali," prohlásila šéfka unijní exekutivy.

Unijní činitelé očekávají, že mezi členskými státy vyvolá největší diskuse návrh zavést maximální cenu ruského plynu. Ten podle von der Leyenové v současnosti tvoří už pouze devět procent veškerého dovozu plynu do Evropské unie místo loňských 41 procent.

Zejména středoevropské země jsou na něm ale nadále závislé a obávají se úplného uzavření kohoutů, jímž hrozí Moskva v případě zavedení cenového stropu. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu řekl, že české předsednictví bude tento návrh chtít ze zasedání ministrů vyjmout.

 

Právě se děje

Další zprávy