Den daňové svobody připadne na 19. června, vypočetla Deloitte

ČTK ČTK
26. 5. 2021 11:37
Den daňové svobody připadne na 19. června, vypočetla Deloitte

Češi letos budou na odvody daní pracovat 170 dnů, díky letošní změně daní tak o tři dny méně než loni. Den daňové svobody podle výpočtů poradenské společnosti Deloitte letos připadá na 19. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho celý příjem připadá státu.

Přibližně stejně jako Češi jsou na tom letos Portugalci a Norové. Nejvíce dnů budou daně pro stát odvádět poplatníci ve Francii, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku. Slováci budou mít den daňové svobody 5. června, Poláci o den později.

"Po dlouhodobém vzestupu daňové zátěže se loni trend otočil a letos snižování relativní daňové zátěže pokračuje. Odvrácenou stranou je ovšem negativní dopad na hospodaření vládního sektoru," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle něj se celková daňová zátěž letos mírně snížila zejména díky změnám ve zdanění příjmů fyzických osob, tedy kvůli zrušení superhrubé mzdy, zvýšení slevy na poplatníka, zavedení paušální daně pro živnostníky nebo zavedení stravenkového paušálu. V případě firem šlo o změny v odpisování dlouhodobého majetku. Zrušena také byla daň z nabytí nemovitých věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy