Česko se vrátí k "normálnímu" ekonomickému růstu. Mimořádné faktory příští rok odezní

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
30. 10. 2015 14:12
Příští rok jednorázové faktory jako mimořádné čerpání peněz z evropských fondů nebo nižší daně odezní. Ekonomický růst by tak měl podle ministerstva financí odrážet normální podmínky a možnosti české ekonomiky. Úřad očekává pro rok 2016 růst o 2,7 procenta.
Česko letos roste nejrychleji v EU. Ilustrační snímek.
Česko letos roste nejrychleji v EU. Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Praha - Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt stoupnout o 4,5 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Důvodem zlepšení pro letošní rok je překvapivě silný růst ekonomiky v prvním pololetí.

V červenci počítal úřad s letošním růstem ekonomiky o 3,9 procenta a pro příští rok s 2,5 procenta. Loni HDP vzrostl o dvě procenta.

Ekonomika je podle ministerstva letos podporována řadou jednorázových faktorů. Jde především o čerpání peněz z evropských fondů nebo rozpočtovou stimulaci v podobě zavedení druhé snížené sazby DPH ve výši deset procent, slev na dani z příjmů z fyzických osob, zvýšení starobních důchodů nebo zvýšení platů ve státní správě. "V neposlední řadě pak k ekonomickému růstu přispívají nízké ceny ropy," uvedlo ministerstvo.

Příští rok jednorázové faktory odezní. Ekonomický růst by tak měl podle úřadu odrážet normální podmínky a možnosti české ekonomiky. "Očekávaný dobrý stav ekonomiky přesto vede k mírnému zvýšení predikce růstu reálného HDP," uvedl úřad.

Ministerstvo naopak snížilo odhad vývoje průměrné inflace v letošním roce na 0,4 procenta z červencových 0,5 procenta. Pro rok 2016 počítá s průměrnou inflací 1,1 procenta, zatímco v předchozí predikci to bylo 1,5 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla podle nové prognózy být nižší, letos 5,2 procenta a příští rok 4,9 procenta.

Letos MF očekává deficit veřejných financí na 1,9 procenta HDP, loni byl 1,95 procenta. "Na příjmové straně by mělo dojít k opětovnému skokovému navýšení výnosu daně z tabákových výrobků a také inkaso DPH by se i přes zavedení druhé snížené sazby na vybrané skupiny komodit mělo vyvíjet příznivě. O necelá tři procenta by mělo vzrůst inkaso přímých daní, které bude podobně jako v roce 2014 taženo především výnosem daně z příjmů právnických osob," uvádí prognóza.

Česká národní banka zveřejní novou prognózu příští týden. V té aktuální ze srpna počítá s letošním růstem ekonomiky o 3,8 procenta a pro příští rok o 2,8 procenta.

Nejdůležitější odhadovaná data z prognózy MF:

Ukazatel Odhad na rok 2015 Odhad na rok 2016
HDP 4,5 % 2,7 %
Průměrná inflace 0,4 % 1,1 %
Nezaměstnanost 5,2 % 4,9 %
 

Právě se děje

Další zprávy