Česká ekonomika hloupne. V moderních technologiích ji konkurenti předbíhají

ČTK ČTK
26. 9. 2019 17:40
Česká republika klesla v žebříčku digitální konkurenceschopnosti z loňské 33. pozice na 37. místo. Česko zaostalo kvůli problematickému regulatornímu prostředí pro podnikání a nízké úrovni elektronizace státní správy. Země je naopak úspěšná v rozšířenosti robotů, počtu výzkumných pracovníků nebo kybernetické bezpečnosti. Vyplývá to z údajů švýcarského institutu IMD, který žebříček sestavuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Pořadí na prvních pěti příčkách žebříčku stejné jako v loňském ročníku. Na prvním místě jsou USA, následované Singapurem, Švédskem, Dánskem a Švýcarskem. V letošním žebříčku Českou republiku předběhlo Polsko, které obsadilo 33. pozici. Maďarsko skončilo na 43. a Slovensko na 47. pozici.

Letošní ročník zároveň zaznamenal výrazné posilování asijských zemí díky rozvoji technologické infrastruktury a rostoucí dravosti ekonomik v oblasti nových technologií. Hongkong a Jižní Korea se tak nově propracovaly mezi světovou první desítku. V žebříčku si z těchto důvodů polepšily i Tchaj-wan a Čína, když postoupily na 13. a 22. příčku.

"Z jednotlivých dílčích kritérií patří mezi přednosti České republiky například rozšířenost robotů, ve které jsme dokonce na 16. příčce, nebo v celkovém počtu výzkumníků přepočteném na počet obyvatel, v čemž jsme na 17. pozici," uvedl Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra, které s IMD spolupracuje. "Náš celkový výsledek v digitální konkurenceschopnosti však snižuje regulatorní prostředí pro podnikání, kde se například v obtížnosti založení podnikání či ve vymáhání smluvního práva řadíme v žebříčku IMD až na 49. místo," dodal.

Srovnání vychází z 50 indikátorů v rámci jedné ze tří hlavních kategorií, kterými jsou schopnosti země osvojovat si nové technologie, schopnost vytvářet inovace a připravenost na budoucí vývoj. Dvě třetiny indikátorů jsou založeny na dostupných statistických údajích a zbývající třetina vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích.

Digitální konkurenceschopnost 2019

pořadí 2019 země pořadí 2018
1 USA 1
2 Singapur 2
3 Švédsko 3
4 Dánsko 4
5 Švýcarsko 5
6 Nizozemsko 9
7 Finsko 7
8 Hongkong 11
9 Norsko 6
10 Jižní Korea 14
33 Polsko 36
37 Česká republika 33
43 Maďarsko 46
47 Slovensko 50
 

Právě se děje

Další zprávy