Česká ekonomika překvapivě zpomalila, výhled je ale dobrý

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 13. 2. 2015 11:35
Naděje na další zrychlení růstu se opět upínají k Německu, které na konci roku 2014 nečekaně zrychlilo.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Česká ekonomika na konci roku 2014 překvapivě zpomalila růst. Hrubý domácí produkt (HDP) v posledním čtvrtletí meziročně rostl jen o 1,3 procenta, i když analytici očekávali přírůstek o 1,9 procenta.

Překvapivý výsledek se odrazil i na číslu za celý rok 2014, ve kterém česká ekonomika přidala dvě procenta, když trh čekal růst o 2,3 procenta. Tento předběžný odhad zveřejnil Český statistický úřad.

"Ekonomika zpomalila nejen meziročně zásluhou vysoké srovnávací základny, ale i mezikvartálně, což může signalizovat problémy ekonomiky udržet tempo oživení. Ekonomika jakoby přešlapuje na místě," říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. V posledním čtvrtletí HDP oproti předchozímu vzrostl jen o 0,2 procenta, trh čekal růst o 0,6 procenta.

Naděje na případné další zrychlení se opět upínají k Německu. "Nečekaně silné oživení Německa ke konci roku může postupně povzbudit růst i české ekonomiky," říká Horská. Podle předběžného odhadu německého statistického úřadu rostla tamní ekonomika v posledním čtvrtletí roku o 0,7 procenta, když trh čekal růst jen o 0,1 procenta.

"Nálada mezi českými spotřebiteli a podniky, pozvolný růst mezd, klesající nezaměstnanost a možné uklidnění situace na Ukrajině může české ekonomice pomoci se postupně dostat na vyšší tempa růstu okolo 2,4 %," zůstává Horská pozitivní s ohledem na vývoj v roce 2015.

"Převažují pozitivní rysy. Důležité je, že stabilním tempem (meziročně o 2,4 %) rostla hrubá přidaná hodnota. Loňský rok lze také bez nadsázky označit rokem obratu," přidává se Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Vyhlídky pro letošní rok podle něj zůstávají nadějné a i on odhaduje letošní růst na 2,4 procenta.

Lepší výsledek zaznamenali na Slovensku. "To opět vyškolilo Česko, když si meziročně připsalo růst o 2,4 %. Česko tak může Slovensku jen závidět," říká Michal Kozub, analytik Home Creditu.

Mírně nad odhadem trhu skončil také předběžný odhad Eurostatu, podle kterého HDP eurozóny v posledním čtvrtletí roku 2014 vyrostl o 0,9 procenta a celé EU o 1,3 procenta. 

Meziroční růst HDP v roce 2014 o dvě procenta byl tažen zejména zahraniční poptávkou. K růstu ale opět po čase významně přispěla i domácí poptávka po investičním zboží a konečná spotřeba domácností.

Na meziroční zpomalení růstu HDP měla vliv vyšší srovnávací základna a především vysoký výběr spotřebních daní z tabákových výrobků na konci roku 2013, způsobený předzásobením, které se v roce 2014 již neopakovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy