Česká exportní banka chce od pojišťovny EGAP miliardy za elektrárnu v Turecku

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 1. 2018 17:03
Česká exportní banka požádala o zaplacení pojistky ve výši pět miliard korun. Kvůli způsobené škodě také podala trestní oznámení.
Foto: Economia

Praha - Česká exportní banka (ČEB) požádala státní pojišťovnu EGAP o zaplacení miliardové pojistky kvůli nedokončené elektrárně Adularya v Turecku. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo financí.

Banka, která půjčila na projekt téměř 12 miliard korun, na konci roku poslala pojišťovně EGAP takzvané ohlášení hrozby pojistné události.

Ze státního rozpočtu na to půjde letos 1,9 miliardy korun. "Oproti původnímu výhledu na rok 2018 (dotace ze státního rozpočtu ve výši 2,8 miliardy korun) vznikl dodatečný nedostatek kapitálu EGAP vlivem případu OP Adularya ve výši 1,9 miliardy korun. Celková výše dotace do pojistných fondů EGAP v roce 2018 je tudíž narozpočtována ve výši 4,7 miliardy korun," řekl ČTK mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Celková pojistná angažovanost EGAP je podle dřívějších informací 16,1 miliardy korun korun, nesplacená výše jistiny úvěru ČEB je 11,7 miliardy korun. Turecký státní fond TMSF, který elektrárnu nyní spravuje, ČEB i EGAP se nedokončenou elektrárnu snaží prodat.

Projevili o ni zájem zatím čtyři zájemci. Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že nezávazné nabídky, které se zatím na elektrárnu sešly, se pohybují okolo šesti miliard korun. Česká exportní banka také podala kvůli způsobené škodě trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy