Česká ekonomika roste o něco pomaleji, než statistici původně odhadovali

ČTK ČTK
29. 6. 2018 9:45
Domácnostem vzrostly peněžní i nepeněžní příjmy ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2017 o 4,2 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Meziroční růst české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 4,2 procenta z pěti procent v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o půl procenta. Zpřesněný odhad zveřejnil Český statistický ústav (ČSÚ).

První odhad z poloviny května hovořil o meziročním růstu ekonomiky o 4,5 procenta, druhý ze začátku června pak tento údaj mírně zhoršil na 4,4 procenta.

Domácnostem vzrostly peněžní i nepeněžní příjmy ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2017 o 4,2 procenta. Spotřeba domácností na obyvatele byla vyšší o 5,5 procenta.

"Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor, a to 8,4 procenta," uvedli statistici. Míra investic v sektoru domácností proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,2 procentního bodu na 9,3 procenta.

V absolutních číslech dosahoval průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele 24 305 korun, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele činila 22 922 korun. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání byl v 1. čtvrtletí 31 576 korun, ve srovnání s předchozím kvartálem se reálně zvýšil o 1,9 procenta, meziročně o 6,7 procenta.

Míra ziskovosti nefinančních podniků klesla meziročně o procentní bod na 48,4 procenta. "Nefinanční podniky hodně investují. Současně jim rostou mzdové náklady, které v 1. čtvrtletí vzrostly meziročně o 9,2 procenta, což vedlo ke snížení míry jejich zisku. Je nutné ovšem uvést, že míra zisku českých podniků zůstává i nadále nadprůměrná ve srovnání s průměrem za EU," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

 

Právě se děje

Další zprávy