Dobré časy nekončí. Česká ekonomika výrazně roste, ekonomové nehlásí větší problémy

Petr Kučera Petr Kučera, Markéta Řeháková
1. 12. 2017 9:50
Pokud vynecháme rok 2015, který byl výjimečný díky dočerpávání evropských fondů, poroste HDP letos dokonce nejvíce za posledních deset let.
Spotřebitele neopouští optimismus. (ilustrační foto)
Spotřebitele neopouští optimismus. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční růst na pět procent ze 4,7 procenta v předchozím čtvrtletí. Potvrdil to zpřesněný odhad Českého statistického úřadu.

Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) tak byl nejvyšší za poslední dva roky. Naposledy posílilo hospodářství výrazněji ve třetím čtvrtletí roku 2015, a to o 5,7 procenta.

"Ekonomika za celý letošní rok zrychlí o zhruba 4,5 procenta a pokud zanedbáme rok 2015, který byl výjimečný díky dočerpávání evropských fondů, půjde tak o nejrychlejší růst HDP za posledních deset let," očekává ekonom ING Bank Jakub Seidler.

K růstu tuzemské ekonomiky pomohla podle ČSÚ hlavně domácí poptávka. "Na jejím růstu se podílela rostoucí spotřeba domácností a pokračující růst investičních výdajů," sdělili statistici. Reálná spotřeba domácností stoupla oproti loňsku o 4,4 procenta a přispěla tak ke zvýšení celkových výdajů na konečnou spotřebu o 3,4 procenta.

"Spotřebu táhne nahoru rekordní zaměstnanost ruku v ruce se zlepšující se finanční situací domácností," říká analytik ČSOB Petr Dufek. "Impozantní je stále silně pozitivní dopad zahraničního obchodu, protože v době zesilující tuzemské spotřebitelské i investiční poptávky by se dal čekat spíše opak. Nicméně tempo dovozu i nadále zaostává za výsledky exportu," dodává.

Vývoz zahraničního obchodu rostl o 7,2 procenta a vše tedy nasvědčuje, že exportéři se zatím dobře vyrovnávají s posilující korunou, která byla minulý týden nejsilnější od konce intervencí České národní banky. Poprvé tak prolomila hranici 25,50 koruny za euro.

"Domácnosti těží z napnutého trhu práce. Nezaměstnanost skoro každý měsíc přepisuje historické rekordy a mzdový růst letos výrazně zrychlil," uvádí analytik Komerční banky Viktor Zeisel. "Navíc spotřebitele neopouští optimismus. Nic totiž nenasvědčuje tomu, že by dobré časy měly brzy skončit," doplňuje.

"Celkově je růst české ekonomiky rozložen rovnoměrně a přispívá k němu jak domácí, tak zahraniční poptávka," zdůrazňuje Seidler. "Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je zároveň dobrým předpokladem pro to, aby příznivý růst pokračoval i v následujícím období," dodává.

"Čísla potvrzují trvání mimořádně příznivé situace, kdy všechna hlavní odvětví zvyšují svou přidanou hodnotu. Ve zveřejněných číslech lze marně hledat známky nějakých začínajících problémů v české ekonomice. Její výbornou kondici pravděpodobně ukáže i poslední kvartál roku a díky setrvačnosti se vydaří i vstup do roku 2018," uvádí ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Riziko současné situace podle něj nicméně spočívá v tom, že k následnému cyklickému zhoršení dojde u více složek HDP najednou, což vyvolá výraznější zpomalení ekonomiky. Zatím ale nelze určit, kdy takové riziko hrozí," dodává Sobíšek.

Podle Dufka je pozitivní zprávou, že pokračuje investiční boom, a to nejenom díky zvýšenému zájmu o bydlení, ale i v důsledku investic firem do strojů a dopravních prostředků.

"Růst okolo pěti procent poháněný spotřebou i investicemi by měl pokračovat i v roce 2018, kdy ovšem očekáváme jeho zpomalení ke třem procentům," očekává Dufek.

Z evropských zemí, které mají zatím údaje za třetí čtvrtletí k dispozici, jsou na tom lépe pouze Litva a Rumunsko. Stejný růst jako Česko měli také Poláci.

 

Právě se děje

Další zprávy