Česká ekonomika loni posílila o 4,3 procenta, potvrdili statistici. Rostla nejrychleji za osm let

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
31. 3. 2016 9:42
Čeští statistici potvrdili svůj březnový odhad. Nezměnil se ani meziroční růst za loňské čtvrté čtvrtletí, který činil čtyři procenta. Beze změny zůstal rovněž údaj o mezičtvrtletním vývoji, podle kterého hrubý domácí produkt stagnoval.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) tak potvrdil svůj dřívější odhad z března. Nezměnil se ani meziroční růst za loňské čtvrté čtvrtletí, který činil čtyři procenta. Beze změny zůstal i údaj o mezičtvrtletním vývoji, podle kterého hrubý domácí produkt stagnoval.

HDP za loňský rok tak vzrostl nejrychleji za posledních osm let. Nejrychlejší růst od roku 2007 loni zaznamenaly i reálné příjmy domácností, které proti roku 2014 stouply o 3,5 procenta. Reálná spotřeba domácností na obyvatele meziročně rostla ještě rychleji, a to o čtyři procenta.

Statistici uvedli, že odhad hrubého domácího produktu (HDP) zpřesnili v souvislosti s novými údaji za sektor vládních institucí. Zpřesnění podle nich ale nemělo dopad na tempo růstu HDP.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání loni dosáhl podle ČSÚ 26 787 korun a meziročně byl reálně vyšší o 2,6 procenta.

"Česká republika prožila ekonomicky velmi silný rok. Ekonomika nastartovala k expanzi, kterou nezažila od krize. Přitom všechny ukazatele naznačují, že zdaleka nejsme u konce. Letos bychom mohli mírně vydechnout, ale stále budeme lídři hospodářského růstu v Evropě. Pro rok 2016 předpokládám meziroční růst HDP okolo tří procent. Nezaměstnanost se přitom bude dál snižovat. Zároveň letos očekávám růst průměrné mzdy," dodal hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák.

 

Právě se děje

Další zprávy