Ceny ropy klesly nejníže od loňského třetího čtvrtletí

ČTK ČTK
21. 12. 2018 17:46
Ceny ropy na světových trzích dnes sestoupily na nejnižší úrovně od loňského třetího čtvrtletí. Dolů je tlačí přetrvávající obavy z nadměrných dodávek suroviny na trh. Od začátku tohoto týdne tak ztrácejí více než deset procent.
Ropná plošina. Ilustrační snímek.
Ropná plošina. Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Severomořská ropa Brent sestoupila až na 52,79 dolaru za barel, nejníže od loňského září. Později část ztrát smazala a krátce před 16:00 středoevropského času vykazovala pokles o 2,1 procenta na 53,22 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela asi procento na 45,43 dolaru za barel.

Od říjnového výstupu na víceletá maxima se již ceny ropy propadly o více než třetinu. Ropa se spolu s akciemi dostala pod tlak kvůli obavám ohledně vyhlídek světové ekonomiky, slabší hospodářský růst by totiž mohl negativně ovlivnit poptávku po pohonných hmotách.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na začátku tohoto měsíce domluvila se svými spojenci na omezení dodávek ropy o 1,2 milionu barelů denně. Snahu členů OPEC o podporu cen ropy a omezení nadbytečných dodávek na trh ale komplikuje pokračující růst těžby ve Spojených státech.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent únor 53,22 54,35
New York - NYMEX WTI únor 48,73 45,88

 

Právě se děje

Další zprávy