Brno má vážného konkurenta. Slovenská vláda láká Amazon

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2014 15:02
Na Slovensku by Amazon na podobné problémy jako v Česku nenarazil, píše Pravda
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Slovenská vláda chce přesvědčit americkou společnost Amazon, aby nové logistické centrum postavila na Slovensku. Amazon plánuje stavbu obřího skladu v Brně, kde má ovšem s přípravou projektu kvůli odporu místních značné problémy.

"Podnikli jsme první kroky k iniciování rozhovorů s tímto investorem. Nyní je důležité, aby se představy investora a možnosti státu co nejvíce přiblížily," citoval slovenský list Pravda mluvčího ministerstva hospodářství Stanislava Jurikoviče. Mluvčí uvedl, že tématem případných jednání by mohlo být poskytnutí státních pobídek nebo lokalita pro umístění investice.

Už dříve slovenská developerská skupina HB Reavis uvedla, že Amazonu nabídla lokalitu v průmyslovém a technologickém parku Eurovalley, která se nachází nedaleko Bratislavy.

Projekt skladu Amazonu v Brně se dostává do schizofrenní situace i z dalšího důvodu. Zatímco podle regionálního šéfa developera CTP Invest Tomáše Budaře spěje jednání s městem k dohodě poté, co brněnští zastupitelé sklad v minulém týdnu nejprve odmítli, americká obchodní internetová společnost Amazon o dalších krocích stále mlčí, řekl dnes Budař ČTK.

Slovensko má speciální zákon

Amazon měl záměr postavit v Brně distribuční centrum, které by zaměstnalo minimálně 1500 lidí. Dosud ale chybí dálniční sjezd, který chtěla budovat vláda už v roce 2000. Vykoupené ovšem nejsou ani pozemky, což je největší problém a největší časové zdržení.

Plán výstavby logistického centra Amazonu v Brně minulý týden zamítlo tamní zastupitelstvo. Amazon sdělil, že pokud Brno definitivně padne, prozkoumá firma jiné lokality, jako jsou Slovensko, Rakousko, popřípadě Ostrava.

List Pravda upozornil, že na Slovensku by Amazon na podobné problémy jako v Česku patrně nenarazil. V zemi totiž platí zákon o mimořádných investicích, který umožňuje vládě obejít případné pokusy samosprávy o blokování významných staveb.

CTP mezitím intenzivně jedná s vedením Brna, tedy se zástupci koaličních stran ČSSD a ODS. Developer již souhlasil s tím, že by vykoupil pozemky pro stavbu exitu, což už je přijatelné i pro ODS.

Ta chtěla, aby se CTP jasně zavázala, že se bude na stavbě sjezdu do černovické průmyslové zóny podílet. ODS chce mít garanci, že obyvatelé přilehlých městských částí budou mít jasnou perspektivu, kdy se zbaví nadměrné dopravy, která by po příchodu Amazonu ještě vzrostla.

"Myslím, že spějeme s městem k dohodě. O to více nás znepokojuje, že nám stále chybí vyjádření Amazonu, co dále zamýšlí. Pořád hrozí, že z brněnského projektu couvne," uvedl Budař.

Američané chtěli z Brna obsloužit už předvánoční trh, proto tlačili na co nejrychlejší rozhodnutí. Na zastupitelstvu před týdnem hlasovali pro všichni členové koaliční ČSSD, naopak ODS hlasovala proti, někteří členové se nezúčastnili. Primátor Roman Onderka (ČSSD) by rád Amazon do města dovedl, jde mu hlavně o to, že firma může ve městě investovat okolo 100 milionů eur (přes 27 miliard Kč) a vytvoří minimálně 1500 pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy