Babišův Agrofert může koupit dvě drůbežářské firmy

ČTK ČTK
5. 5. 2014 13:54
Úřad povolil Agrofertu nákup společností Česká vejce a Drůbežárna Osík.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Akciová společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše může koupit společnost Česká vejce z Velkých Pavlovic na Břeclavsku, jednoho z největších prodejců vajec v ČR, a Drůbežárnu Osík z Litomyšle. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Úřad posuzoval dopady spojení na trzích výroby a prodeje slepičích konzumních vajec. Dospěl k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Odůvodnil to zejména nízkými tržními podíly firem, které Agrofert získá.

Akciová společnost Česká vejce byla založena v roce 1999 aktivitou několika producentů vajec s cílem zajistit centrálně odbyt. Firma je podle svého webu schopna zabezpečit v případě potřeby zásobování ve všech částech republiky.

Výnosy společnosti v roce 2012 dosáhly téměř půl miliardy korun. Podle svého webu má firma 11 akcionářů. Patří mezi ně Agropodnik Hodonín, Zemědělská akciová společnost Hluboš, Zevos nebo Drůbežárny Osík, které mají také přejít pod kontrolu Agrofertu.

Skupině Agrofert vzrostly loni podle předběžných výsledků nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 236 miliard korun. Hrubý zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend naopak klesl o 26 procent na 5,7 miliardy korun. Růst tržeb byl z větší části dosažen nově začleněnými společnostmi. Z nich se dařilo především německým pekárnám Lieken, mediální skupině Mafra, výrobci a dodavateli zemědělských technologií Farmtec a producentovi dřevěných obalů Jilos.

 

Právě se děje

Další zprávy