Avast vyplatí přes miliardu korun na dividendách

ČTK ČTK
15. 8. 2013 13:42
Ćistý zisk loni stoupl o pětinu, rozdělí si jej zejména zakladatelé firmy.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Antivirová firma Avast Software vyplatí celý loňský čistý zisk 1,08 miliardy korun ve formě dividendy. Rozdělí si ji zejména zakladatelé a majoritní vlastníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš a čtvrtinu získá fond Summit Partners. Vyplývá to z informací v obchodním věstníku.

Čistý zisk Avastu se loni zvýšil o pětinu. Tržby pak vzrostly o třetinu na 2,08 miliardy korun. Avast se tak za loňský rok stal nejziskovější tuzemskou IT společností na českém trhu.

Tržby plynou Avastu hlavně ze zahraničí, zejména z USA, Francie, Brazílie nebo Ruska. Pětinu příjmů tvoří podíl z reklamy ve spolupráci s Googlem. Většina zákazníků jsou domácnosti, kterým firma nabízí základní verzi softwaru zdarma, vyšší verze jsou pak zpoplatněné. Spoléhá především na klasické počítače.

Počet uživatelů antivirových programů Avastu se loni zvýšil zhruba o 15 milionů na 175 milionů. Zaměřuje se na ochranu PC, tabletů a dalších mobilních zařízení. Uživatelům placené i bezplatné verze umožňuje získávat přes 250 aktualizací každý den.

"Úspěch naší firmy je již léta založen na kombinaci nejlepšího produktu za nejlepší cenu, tedy zdarma. Mnoho našich uživatelů takový přístup ocení a rozhodne se koupit placený avast!. Výsledkem je rostoucí počet uživatelů, vzrůstající příjmy a zisk," uvedl Kučera.

 

Právě se děje

Další zprávy