Značky koncernu Volkswagen uvedou letos na český trh tři nová auta z kategorie SUV

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2016 11:28
Společnost Porsche ČR, která je dovozcem vozů produkovaných koncernem Volkswagen na tuzemský trh, chce díky novým sportovně užitkovým vozům dále navýšit prodejní čísla. V loňském roce přitom rostla o 25 procent a její dealeři registrovali téměř 38 000 nových aut.
Prvním odtajněným novým SUV, které přijde na český trh, je druhá generace Volkswagenu Tiguan
Prvním odtajněným novým SUV, které přijde na český trh, je druhá generace Volkswagenu Tiguan | Foto: Volkswagen

Kromě chystané novinky mladoboleslavské Škodovky, kterou se na konci roku stane nové velké SUV, chystají další značky koncernu Volkswagen uvést na český trh další dva zcela nové typy vozů z této kategorie.

Vratislav Strašil, jednatel společnost Porsche ČR, která do České republiky dováží značky Volkswagen, Audi, Seat a Volkswagen Užitkové Vozy, uvedl, že Audi během druhého čtvrtletí prostřednictvím svých dealerů nabídne malý model s označením Q2. Zhruba ve stejné době pak bude k mání také vůbec první SUV nabízené značkou Seat.

Tento vůz se bude vyrábět v závodě Škodovky v Kvasinách a jeho technická řešení budou vycházet z druhé generace Volkswagenu Tiguan. Rovněž tento nový model začne o přízeň zákazníků bojovat během letošního jara.

Mezi další chystané novinky zmíněných značek budou patřit Volkswagen Passat GTE, což je plug-in hybrid, facelift bratislavského minivozu Up, dále pak supersport R8 Spider, nové generace vozů Audi A5 a Q5 a facelift nejdůležitějšího modelu Seatu, což je Leon. 

Společnosti Porsche ČR, loni vzrostly tržby o 46 procent na rekordních 25,2 miliardy korun. Prodej aut se zvýšil o 35 procent na 47.443 vozů. na dnešní tiskové konferenci to uvedl jednatel firmy Franz Pommer.

Za růstem tržeb podle Pommera stojí jak zvýšení poptávky na českém trhu, který celkově rostl o 21 procent, tak i vyšší výkon importérské společnosti. Za posledních pět let se tržby dovozce zhruba zdvojnásobily. Obrat z prodeje náhradních dílů stoupl o 11 procent na 1,5 miliardy Kč.

Registrace osobních vozidel Volkswagen vzrostly o 30 procent na 23 754 vozů. Prodej užitkových aut VW se zvýšil o čtvrtinu na 5031 kusů. Prémiová značka Audi zvýšila prodej o 28 procent na rekordních 5019 vozů a Seat rostl o desetinu na 6759 automobilů. Výsledky jejich aut si můžete prohlédnout v žebříčku nejúspěšnějších modelů v Česku.

Prodej ojetých aut v rámci programu Das Welt Auto loni zaznamenal nárůst o 14 procent na 17 311 vozů z druhé ruky.

Porsche Česká republika se sídlem v Praze je největší společnost pro dovoz automobilů do České republiky. Náleží do největší evropské obchodní skupiny v oblasti automobilů Porsche Holding Salzburg. Ta působí ve více než dvaceti zemích Evropy a také v Číně a Jižní Americe a loni zvýšila prodej o 6,5 procenta na 664 000 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy