Začal týden Hyundai i30 kombi. První cena je 300 000 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
19. 6. 2012 12:07
Nové Hyundai i30 v provedení hatchback si už objednalo 60 000 zákazníků
Foto: Hyundai

Z výrobních pásů nošovického výrobního závodu korejské automobilky Hyundai už sjíždějí první desítky vyrobených exemplářů vozu Hyundai i30 kombi druhé generace  a dnes se tento vůz začíná prodávat. První cena verze entry, která už obsahuje i střešní ližiny, je 299 900 Kč.

Tento týden tuzemské zastoupení automobilky, která je v současnosti celosvětově na vzestupu, hodlá odstartovat řadu akcí, které mají nový automobil vrýt do povědomí veřejnosti. .

Kombi je druhou z budoucích tří karosářských verzí tohoto modelu. Výroba hatchbacku i30 začala již v lednu, na podzim má být spuštěna produkce třídveřového vozu.

O hatchback projevilo dosud zájem asi 60 000 zákazníků z 50 zemí. Nový hatchback se v současné době prodává podle ceníku od 289 990 Kč, což je stejná cena, za jakou je k mání do důchodu odcházející první generace kombíku i 30 v akční verzi Trikolor. Kombi je tedy dražší o pouhých deset tisíc korun.

Také proto Hyundai v Česku očekává, že se poměr zákazníků kupujících hatchbacky a kombi v nové generaci obrátí. Zatímco dříve to bylo 60:40 ve prospěch hatchbacku, nyní by to mělo být přesně opačně.

Foto: Hyundai

"Automobilka chce letos vyrobit přibližně 127 000 kusů modelu i30 obou verzí, z nichž na kombi připadne asi 25 000, tedy zhruba 20 procent," informoval mluvčí nošovické Hyundai Motor Company Petr Vaněk. Postupně by měl být podíl kombi na celkové  produkci řady i30 necelá třetina.

Je skoro o 20 cm delší než hatchback

Kombi nabídne pro cestující stejný prostor jako hatchback, má i stejné motory (benzinové i dieselové 1,4 a 1,6), má však díky prodloužené zádi o 18,5 centimetru podstatně větší zavazadlový prostor. Ten má, podle údajů výrobce, objem 528 litrů a pokud se sklopí zadní sedadla, pojme automobil až 1642 litrů nákladu. Kufr se zvětšil navzdory tomu, že auto je nyní v porovnání s první generací modelu o 15 milimetrů kratší a o dva centimetry nižší. Kvůli dosažení většího objemu zavazadlového prostoru se ovšem o něco zmenšil prostor pro cestující na zadních sedadlech.

Ve výbavě budou také obdobné prvky jako u hatchbacku, tedy například proměnlivý posilovač řízení i světla, která se natáčejí v zatáčce. To ovšem až ve vyšších výbavových stupních, případně za příplatek.

Kombi, stejně jako hatchback se rodilo v počítačích inženýrů vývojového střediska Hyundai Motor Europe v německém Rüsselsheimu. Také díky tomu již nové Hyundai i 30 obdrželo několik cen a v nárazových testech získalo nejvyšší - pětihvězdičkové ohodnocení.

Stejně jako všechny nově uváděné modely Hyundai, je i nová generace modelové řady Hyundai i30 nabízena v Evropě s programem 5leté komplexní záruky Hyundai, jehož součástí je 5letá záruka bez omezení ujetých kilometrů, 5 let asistenční služby zdarma a 5 let kondičních prohlídek, rovněž zdarma.

Týden Hyundai i30 kombi v ČR vyvrcholí v pátek v Ostravě, kde bude vůz slavnostně odhalen.

--------------------------------------------------------------------------------

Koupíte si Hyundai i30?

 

Právě se děje

Další zprávy