Výroba aut v Česku láme rekordy. Oživení se ale dočkaly i tradiční motocykly

Jan Markovič Jan Markovič
15. 1. 2016 10:29
V Česku se během roku 2015 vyrobilo téměř 1,3 milionu osobních aut. Největšími producenty byly tradičně mladoboleslavská Škoda, nošovická Hyundai a kolínská TPCA. Všichni zaznamenali nárůst. Dařilo se ale i motocyklům. Značka JAWA totiž dokázala zvýšit svou produkci o 60 procent.
Největším producentem osobních aut v Česku je už tradičně Škoda Auto.
Největším producentem osobních aut v Česku je už tradičně Škoda Auto. | Foto: ČTK

Ještě nikdy se v České republice nevyrobilo tolik vozidel jako loni. Celkem 1 305 330 kusů, které během roku 2015 opustily továrny, znamená rekord. Drtivá většina z nich byly osobní vozy, za kterými stojí hlavně mladoboleslavská automobilka. Z 1 298 236 aut vyrobila téměř 57 procent. Produkce osobních vozů tak meziročně stoupla o 4,15 procenta. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Automobilka Hyundai, která v Nošovicích vyrábí například kompaktní SUV Tucson nebo hatchback a kombi i30, se o výrobu osobních aut zasloužila 26,4 procenta. Téměř 17 procent zaznamenal podnik TPCA. Ten v Kolíně produkuje malé městské vozy pod značkami Toyota, Peugeot a Citroën.

Zajímavý je ovšem pohled i do dalších odvětví automobilového průmyslu. Například autobusy zaznamenaly nárůst o 16 procent. Za většinou z 4517 aut stojí Iveco. Nákladní vozy a tahače, které v Česku produkuje jen kopřivnická Tatra, mají také oproti loňsku nárůst, byť jen o 3,5 procenta. Celkem se jich vyrobilo 850 kusů, informuje ve své zprávě SAP.

Největším skokanem roku je ovšem bezesporu společnost JAWA Moto, která byla loni jediným producentem motocyklů. S 1727 vyrobenými kusy si mohla připsat nárůst produkce o 60,6 procenta.

Výrobní rekord zaznamenalo i Slovensko. To ohlásilo přes milion vyprodukovaných aut, zejména díky automobilce Kia (338 tisíc vozidel) a PSA Peugeot Citroën s 303 tisíci vyrobenými auty. Slováci mají našlápnuto i díky rozhodnutí britského výrobce Jaguar Land Rover, který v roce 2018 otevře u Nitry svou fabriku. Počítá zatím s výrobou 150 tisíc aut ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy