VW Golf má jasný ceník. 1 kůň pod kapotou je za 1200 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
8. 11. 2012 7:30
Už ve výbavě základní varianty nového golfu nalezne řidič vše potřebné
Foto: VW

Sedmička airbagů, elektronická uzávěrka diferenciálu, multikolizní brzda, systém rozpoznání únavy řidiče, dojezdové rezervní kolo, rádio, palubní počítač, elektrické ovládání všech oken i zrcátek, automatická dvouzónová klimatizace, start&stop systém, centrální zamykání s dálkovým ovládáním a samozřejmě pětidveřová karosérie. To vše získá už kupec základní varianty nového Volkswagenu Golf  za 339 900 korun.

Volkswagen se u tohoto vozu rozhodl zpřehlednit systém příplatků. "Zákazník si může jednoduše a rychle spočítat, kolik ho bude stát silnější motor, automatická převodovka, pohon všech kol a podobně," informoval šéf českého zastoupení Volkswagenu Petr Janeba.

Například každá koňská síla výkonu nad základní benzinový čtyřválec 1,2 TSI (63 kW - 85 koní) bude za příplatek 1200 korun.

Za jízdu na naftu se připlácí 50 000 Kč

Za dieselový motor pod kapotou vozu identické výbavy zákazník připlatí 50 000 korun, stejně tak za pohon na stlačený zemní plyn (CNG). Nejdražšími příplatky jsou pohon všech kol 4motion a převodovka DSG. Za ty si budoucí majitel nové generace golfu připlatí vždy šedesát tisíc korun. 

V praxi může výpočet vypadat třeba takto: Zákazník zvažuje, zda si koupit benzinový motor 1,2 (85 koní) nebo dieselovou variantu TDI 1,6. Ta má 105 koňských sil, což je o dvacet více. Příplatek je tedy 24 000 + 50 000 za motor spalující naftu, dohromady 74 000 korun.

Volkswagen chce rychleji, než v případě minulých generací, uvést na trh další karosářské varianty, a také sportovnější, či ekologické verze. Například již příští rok se na trhu objeví GTI, GTD, CNG, BlueMotion, variant a zřejmě i MPV Golf Plus.

Volkswagen to vše dělá proto, aby splnil cíl, který si vytknul. Tím je v roce 2018 celosvětový roční prodej modelu golf v počtu alespoň milion kusů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy