VW chce na elektromobily vsadit i v Číně. Plánuje tam výstavbu nové továrny

ČTK ČTK
25. 4. 2019 17:01
Německá automobilka Volkswagen a čínská firma JAC plánují postavit ve východočínském městě Che-fej továrnu na elektromobily. Místní úřady uvedly, že Volkswagen do projektu vloží 5,06 miliardy jüanů (17 miliard Kč). Firmy už mají souhlas orgánů pro ochranu životního prostředí ke stavbě továrny na automobily s elektrickou baterií s kapacitou 100 000 aut ročně, informovala dnes agentura Reuters.
Středobodem celosvětové elektrické ofenzivy VW má být vůz velikosti Golfu. Jmenovat se bude ID.
Středobodem celosvětové elektrické ofenzivy VW má být vůz velikosti Golfu. Jmenovat se bude ID. | Foto: Volkswagen

Mluvčí společného podniku VW a JAC plány potvrdil. Výroba elektromobilů typu E20X by měla být zahájena ještě letos.

Volkswagen loni prodal v Číně a Hongkongu 4,21 milionu vozů, nejvíce ze zahraničních automobilek. Aby v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě a která prosazuje ekologičtější způsoby přepravy, mohla firma dál expandovat, sází především na elektromobily. V následujících deseti letech hodlá Volkswagen vyrobit více než 22 milionů elektromobilů, polovinu z nich právě v Číně.

Spolupráci se společností JAC zahájil evropský automobilový koncern Volkswagen v roce 2017. Loni firmy uvedly, že se společně chystají vytvořit centrum výzkumu a vývoje a v letech 2020-2021 plánují uvést na čínský trh značku Seat.

Čínský trh se loni poprvé od 90. let zmenšil. Prodej aut na alternativní pohon ale pokračuje v růstu - loni se zvýšil o 61,7 procenta na 1,3 milionu vozů. Letos by podle čínské asociace výrobců automobilů mohl dosáhnout až 1,6 milionu vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy