Vadné airbagy posílají do servisů 1,6 milionu vozů BMW

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
16. 7. 2014 15:23
Akce se týká automobilů typu BMW 3 vyrobených v letech 1999 až 2006.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Berlín - Německá automobilka BMW svolá po celém světě 1,6 milionu svých aut do servisu, aby zajistila výměnu potenciálně vadných airbagů u předního sedadla spolujezdce.

Týká se to modelů řady 3 z let 1999 až 2006, sdělila automobilka, která je největším výrobcem luxusních aut na světě.

BMW uvedla, že svým krokem reaguje na vzácně se vyskytující problémy s obdobnými airbagovými systémy od téhož dodavatele. Dodala však, že u vozů BMW se podle jejích informací dosud žádný takový problém neprojevil.

Miliony aut kvůli airbagům od firmy Takata svolávají po celém světě hlavně japonské automobilky Toyota, Nissan, Mazda a Honda.

V případě nehody u vadných airbagů hrozí, že se buď nenafouknou správně, nebo dokonce explodují. Japonské automobilky v minulých měsících postupně oznámily, že dohromady svolají k výměně pyrotechnické patrony několik milionů vozů. Největší počty se týkají nissanů a toyot.

Řada vozů - včetně BMW řady 3 - se zmíněnými airbagy se v minulých letech prodávala také v Česku. Proto i zde dostávají tisíce majitelů těchto aut pozvánku k návštěvě servisu. 

"Výměnná akce je dobrovolným preventivním opatřením, jehož cílem je minimalizovat rizika vadné aktivace airbagu," uvedla v souvislosti se zmíněným problémem automobilka BMW.

 

Právě se děje

Další zprávy