Tesla spustila sériovou výrobu kompaktního elektromobilu Model 3 za 800 tisíc korun

Jiří Kaloč
10. 7. 2017 16:47
První sériový exemplář elektromobilu Model 3 americké automobilky Tesla sjel o víkendu z výrobní linky závodu Gigafactory v americkém Renu (stát Nevada). Měl černou barvu a 19palcová kola. Objednal si jej člen představenstva automobilky Ira Ehrenpreis, který ho následně daroval svému šéfovi Elonu Muskovi k jeho 46. narozeninám.
Foto: Tesla

Základní cena tohoto elektromobilu byla stanovena na 35 000 dolarů (800 000 Kč). Budoucí majitel však díky federální daňové úlevě na elektromobily může ušetřit ještě dalších 7500 dolarů.

Kompaktní Model 3 je prvním hromadně vyráběným vozem mladé automobilky vizionáře Elona Muska. Prvních 30 majitelů, kteří si před rokem automobil "naslepo" objednali jako první, se jej dočká do konce července. Tou dobou by měl být spuštěn také objednávkový konfigurátor.

Přestože se v poslední době okolo Tesly objevila řada problémů, cena akcií automobilky se od prosince do konce června podle ČTK zdvojnásobila. Investoři totiž podporují Muskovu strategii transformovat firmu z malého výrobce luxusních vozů na masového producenta levných automobilů pro širokou veřejnost.

Jenže za minulý týden akcie spadly o 14 procent poté, co samotný Musk prozradil, že dodávky aktuálně vyráběných modelů (sedan Model S a SUV Model X) váznou. Automobilka situaci zdůvodnila výpadkem dodávky baterií.

Musk se posléze ještě nechal slyšet, že firma letos v prosinci dodá na trh pouze 20 tisíc kusů řady Model 3, což je hluboko pod předpokládaným plánem vyrábět 10 tisíc kusů tohoto elektromobilu týdně.

Přestože dodávky automobilů se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 53 procent, v porovnání s prvním čtvrtletím jsou o 12 procent nižší, a Tesla tak za rok 2016 vykázala ztrátu okolo 889 milionů dolarů.

Tesla minulý týden také přišla o pozici tržně nejhodnotnější automobilky ve Spojených státech, na kterou se po třech měsících vrátila společnost General Motors.

 

Právě se děje

Další zprávy