Tesla sice prodala více aut, ale je v čím dál větší ztrátě

ČTK ČTK
6. 8. 2015 8:29
Nabídka amerického výrobce luxusních elektromobilů se ještě letos rozšíří o sportovně užitkový vůz.
Foto: Tesla Motors

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors ve druhém čtvrtletí navzdory rostoucímu prodeji prohloubil ztrátu.

Čistá ztráta za tři měsíce do konce června tak dosáhla 184,2 milionu USD (3,46 miliardy Kč). Oproti ztrátě v loňském druhém kvartálu to byl téměř trojnásobek.

Automobilka utrácela, aby se přichystala na uvedení svého nového automobilu Model X na trh a na otevření továrny na výrobu baterií v americké Nevadě.

Model S je úspěšný

Příjem díky rostoucímu prodeji aut vzrostl o 24 procent na téměř 955 milionů USD. Prodej sedanů Model S ve druhém čtvrtletí stoupl na rekordních 11 532 aut.

Dodávky sportovně-užitkového Model X Tesla zahájí ve třetím čtvrtletí a ve čtvrtém kvartálu prudce zvýší výrobu, uvedla automobilka v dnešním sdělení. Není si ale zcela jista, že dodavatelé budou stačit reagovat na požadavky ze strany výroby, a snížila proto odhad prodeje za celý rok. Nově předpokládá, že letos prodá 50 000 až 55 000 svých vozů Model S a Model X. Původním cílem bylo udat v tomto roce 55 000 těchto aut.

Generální ředitel Elon Musk podle agentury Reuters uvedl, že v příštím roce by prodej mohl stoupnout na 83 000 až 93 000 vozidel.

 

Právě se děje

Další zprávy